Hírek

2009.10.05. 02:28

Megelőzhető lesz a szélütés

Veszprém - Egy új véralvadást gátló készítmény jelentős előrelépést hozhat a stroke kezelésében. Az új terápia minden eddiginél nagyobb védelmet nyújt az agyi katasztrófákkal és azok súlyos következményeivel szemben.

Martinovics Tibor

Évente több millióan szenvednek el szívritmuszavarból eredő stroke-ot csak Európában, ami az esetek többségében rokkantsághoz vezet, sőt a betegek fele egy éven belül meg is halhat. Ilyenkor a szív pitvarainak megszűnik a ritmusos, koordinált összehúzódása, és a szív szabálytalan, gyors, összevissza működést végez, az így kialakuló keringési zavarok pedig érszűkületet, érelzáródást, stroke-ot okozhatnak.

Az úgynevezett pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló tartós szívritmuszavar, csak Magyarországon mintegy százezer embert érint. Esetükben a szervezetükben fellépő, az átlagosnál jelentősen nagyobb vérrögképződés miatt a stroke kockázata hétszeresére nő. Elsősorban számukra adhat megnyugvást a Barcelonában az európai kardiológuskongresszuson bemutatott új terápia.

A húszezer betegen tesztelt új vérhígító készítmény a szakemberek szerint hatékonyan csökkenti a stroke kockázatát anélkül, hogy komplikálná a betegek életét. A vizsgált véralvadásgátlót naponta kétszer kell bevenni, az eredmények azt mutatják, hogy a tesztelt készítmény a korábbi eljárásokhoz képest 34 százalékkal csökkentette az agyi katasztrófa kialakulásának kockázatát, illetve 20 százalékkal ritkábban alakultak ki vérzéses szövődmények.

Mindezt májkárosodás nélkül érte el az új terápia. A kutatók ígérik, a lehető leggyorsabban benyújtják a szakhatóságoknak az új készítményről szóló vizsgálatokat, így remélik, hamarosan hozzáférhető lesz a napi gyógyításban is.

A terápia jelentőségét növeli, hogy maga a strokeroham általában kezelés nélkül oldódik, majd a tünetek később jóval nagyobb vehemenciával visszatérnek, amikor már sokkal nehezebb a gyógyítás. Sokan az első jelek (a leggyakoribb tünetek: gyengeség, bénulás a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen, érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés, látászavar, szaggatott, bizonytalan beszéd, nyelészavar, szédülés, egyensúlyvesztés) után nem fordulnak orvoshoz, mivel azok esetenként pár perc alatt el is múlnak, holott ez nagyon fontos lenne. A szélütés azonnali kórházi ellátást igényel, hiszen az első néhány órában történő beavatkozás nagymértékben befolyásolja az esemény kimenetelét.

De ugyanilyen fontos a szélütés megelőzése, a rizikótényezők kiszűrése és mérséklése. Mivel a vérkeringési zavarok kialakulásának az érelmeszesedés az egyik legfontosabb veszélyeztető tényezője, így minden olyan betegség, amely érszűkülethez vezet, növeli a szélütés kialakulásának veszélyét.

A magas vérnyomás és a már említett szívbetegség a legmagasabb rizikófaktor. Nagyon fontos tehát a vérnyomás, vércukor, vérzsírok rendszeres ellenőrzése, az ismert szívbetegségek megfelelő kezelése és rendszeres kontrollvizsgálata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!