Hírek

2010.01.13. 08:38

Csütörtöktől a mozikban Terry Gilliam új mesterműve

Budapest - Új kalandfilmmel jelentkezetett a fantázia és az abszurd világának mestere, Terry Gilliam: a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma csütörtöktől látható a hazai mozikban.

MTI

A 69 éves Terry Gilliam nemcsak rendezőként, hanem forgatókönyvíróként, színészként és rajzolóként is beírta már magát a filmtörténetbe.

Előbb - egyetlen amerikaiként - a legendás brit abszurd csapat, a Monty Python tagja volt, és annak utóéleteként három mozifilm (A Szent Grál, Brian élete, Az élet értelme) megszületésében is részt vett, majd olyan, ma már kultikus mozik rendezője volt, mint a Brazil (1985), A halászkirály legendája (1991), a 12 majom (1995) vagy a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998). Valamennyi film klasszikussá vált azóta, Oscar-díjat mégsem kapott egyikért sem, csak a jelöltségig jutott el a Brazil forgatókönyvéért.

Legfrissebb műve, a francia-kanadai koprodukcióban készült Doctor Parnassus és a képzelet birodalma magán viseli a Gilliamre jellemző meseszerű képi világot és stílusjegyeket, a meghökkentő fordulatok, a jó és a rossz küzdelme itt is jelen van. Doctor Parnassus utazó színházi társulatának legnagyobb attrakciója egy varázstükör, amelyen keresztül a földi realitásból a határtalan képzelet fantasztikus világába lehet átlépni. A mágia mögött sötét titok lappang: Parnassus évekkel korábban örök életet nyert az ördögtől, aki azonban visszatér jussáért, Parnassus 16. születésnapját ünneplő lányáért. A történetbe váratlanul lép be Tony, a sármos kalandor, aki új esélyt kínál Parnassusnak, hogy valahogy kiegyezzen az ördöggel.

"Ez egy tragikus, mágikus idea - egy csapat különleges ember egy színházzal utazik körbe Londonban, de senki nem figyel rájuk. Meggyőződésem, hogy a modern világban az emberek nem látják többé, mi az igazán fontos" - mondta a rendező-forgatókönyvíró új filmjéről. Gilliam, a Monty Python egykori zseniális animációs betéteinek alkotója egyébként maga rajzolta a Doctor Parnassus képes forgatókönyvét.

A film egyik főszereplője a Tonyt alakító Heath Ledger, a két évvel ezelőtt, 29 évesen gyógyszer-túladagolásban elhunyt hollywoodi sztár, akinek ez volt az utolsó filmje. Ledger a forgatás közepén halt meg, akkor, amikor a produkció Londonból Vancouverbe költözött. Addigra a legtöbb olyan jelenetet leforgatták, ami a tükör innenső oldalán történik, de a képzelet világába tervezett részek még hátra voltak. A filmet a forgatókönyv átírása mellett végül az mentette meg, hogy a kétszeres Oscar-díjas (az egyik posztumusz) Heath Ledger három barátja, Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law vállalta, eljátssza a tükör túlsó oldalán új arcot kapó Tony különböző kalandjait. A vége főcímben nem véletlenül olvasható a megfogalmazás: "Heath Ledger és barátai filmje".

Heath Ledger mellett az egyik producer, a rákkal harcoló William Vince sem élte meg a film bemutatóját.

A moziban Ledger, Depp, Farrell és Law mellett a Doctor Parnassust alakító 82 éves Christopher Plummer is igazi sztár; vele Gilliam egyszer már együtt dolgozott, ő alakította a 12 majomban Dr. Goinest. Az ördög (Mr. Nick) szerepében Tom Waits, a füstös kocsmák világának zseniális énekese látható; ő A halászkirály legendájában tűnt fel Gilliam korábbi filmjei közül, legemlékezetesebb alakítása pedig Jim Jarmusch Törvénytől sújtva (1986) című alapvetésében volt.

A Doctor Parnassus és a képzelet birodalma társ-forgatókönyvírója Charles McKeown volt (vele korában a Brazilban és a Münchausen báró kalandjaiban dolgozott együtt Gilliam), a produceri munkálatokban William Vince mellett Terry Gilliam és lánya, Amy Gilliam, valamint Samuel Harida vett részt. Az operatőrről, Nicola Pecoriniről sokat elárul, hogy ő fényképezte a Félelem és reszketés Las Vegasbant is.

A négy évvel ezelőtt akkori mesefilmje, a Grimm bemutatóján a magyar fővárosban is járt Terry Gilliam új moziját a Budapest Film forgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!