Hírek

2010.02.15. 18:36

Jon Lord újabb varázslatra készül

A 2009-es esztendő kiemelkedő magyarországi koncertjei közé tartozott Jon Lord két egymást követő fellépése Budapesten. A Deep Purple egykori billentyűse 2010-ben visszatér hazánkba, ám ezúttal nem a fővárosban, hanem Győrben lép a közönsége elé.

Gyuricza Ferenc

A Richter teremben március 25-én megrendezésre kerülő koncert ismételten szenzációsnak ígérkezik, hiszen a 68 esztendős Jon Lord ezúttal is szimfonikus és rockzenekar kíséretében ad műsort. A világhírű muzsikust a Győri Filharmonikus Zenekar és a Cry Free kíséri. Utóbbi csapat már több alkalommal is fellépett a billentyűssel, így nemcsak a budapesti koncerteken működtek közre, de Szlovákiában, valamint Lord oroszországi turnéján is ők kísérték a Deep Purple egykori zenészét.

Az idén 68 éves Jon Lord fiatalságát a rock-történelem egyik legmeghatározóbb zenekarában, a kemény műfaj egyik legnagyobb slágerét, a Smoke On The Water című dalt is megalkotó Deep Purple-ben töltötte, ahol - a zenekar inaktív időszakát is beleszámítva - 34 éven keresztül kezelte mesterien a billentyűket. A zenekar 1976-os pihenőre vonulását követően először a Paice, Ashton & Lord formációval megkezdett munkáját folytatta, majd 1978-tól jellegzetes játékával a David Coverdale nevével fémjelzett Whitesnake együttest erősítette. 1984-ben a régi társakkal elérkezettnek látta az időt, hogy egy ma már rocktörténelmi jelentőségű album, a Perfect Strangers megjelentetésével ismét életre keltse a Deep Purple nevet, s ezt követően újabb 18 évig vett részt a legenda hírnevének öregbítésében.

A klasszikus zenéhez való vonzódás pályafutásának a kezdeteitől tetten érhető. E kapcsolat első ékes bizonyítéka a Deep Purple és Jon Lord egész munkásságának egyik mérföldköve, az 1969-ben a londoni Royal Albert Hall-ban bemutatott Concerto For Group And Orchestra című mű volt, ami a zenetörténet első olyan nagyszabású vállalkozásának bizonyult, amely egy szimfonikus és egy rockzenekar találkozásából létrejött alkotást eredményezett. Rockzenei munkásságában ezt követően is folyamatosan fellelhetőek a klasszikus zenei motívumok, melyeket könnyűzenei közegbe ágyazva sikerült maradandót alkotnia.

Jon Lord a későbbiekben - miután 2002-ben távozott a Deep Purple kötelékéből - szinte minden energiáját klasszikus zenei pályafutásának kiteljesítésére fordította. Ezen időszak legjelentősebb alkotása a 2007-ben napvilágot látott, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra társaságában rögzített Durham Concerto, amit a Durham-i egyetem fennállásának 175. évfordulójára készített.  2008. tavaszán Jon Lord új albumot mutatott be Boom Of The Tingling Strings címmel.

Még több zene!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!