Hírek

2010.02.08. 14:17

Radarosok ünnepe

Veszprém - Büszke vagyok arra, hogy felkészült és elhivatott, a NATO által is elismert teljesítményt nyújtó katonákkal szolgálhatok együtt.

Szabó Péter Dániel

Szűcs József mérnök-alezredes, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred megbízott parancsnoka mondta ezt pénteken a radar fegyvernemi nap alkalmából tartott állománygyűlésen.

A veszprémi HEMO színháztermében rendezett ünnepségen az alezredes képekkel gazdagon illusztrált előadásában Bay Zoltán fizikus professzor munkásságát méltatta.

1946. február 6-án jelentette be a tudós és csapata, hogy mikrohullámú radarjelet küldtek a Földről a Holdra, és saját fejlesztésű eszközeikkel megmérték a két égitest távolságát, megalapozva ezzel a rádiós csillagászat tudományát. Ennek apropóján 1994 óta ünneplik a magyar honvédségnél a rádiótechnikai csapatok fegyvernemi napját.

Levélben köszöntötte a megjelent állományt az HM vezérkari főnöke is. Tömböl László mérnök-vezérezredes a radar fegyvernem munkájának fontosságát hangsúlyozta, hiszen napról-napra ők adnak létfontosságú információkat arról, hogy mi történik hazánk légterében.

Elhangzott, a háromdimenziós radarok rendszerbe állításával a modern technikai háttér is adott lesz az eredményes munkához. A fegyvernemi nap zárásaként előbb Pintér Zoltán vezérőrnagy adott át elismeréseket az állomány tagjainak, majd a Kossuth-laktanyában koszorúzási ünnepséget tartottak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!