Hírek

2010.05.04. 07:27

A Tito-jelenség - Harminc éve halt meg az ex-Jugoszlávia örökös elnöke

Harminc évvel ezelőtt, 1980. május 4-én halt meg Josip Broz Tito, a néhai Jugoszlávia és a Jugoszláv Kommunista Szövetség örökös elnöke. Személyének, életművének megítélése ellentmondásos.

Bartuc Gabriella

Szarajevói fiatalok körében valóságos Tito-mánia alakult ki napjainkra az 1990-es évek balkáni háborúi után, egyesületekbe tömörülve megünnepelnek minden, az egykori elnökhöz fűződő dátumot. Az átlagemberek többsége nosztalgiával emlegeti a titói évtizedeket, amikor külföldi hitelekből jólétben és biztonságban éltek a mai állapotokhoz képest. Ne feledjük, Tito és Jugoszlávia fénykora egybeesett az európai gazdasági fellendüléssel, amely az ötvenes évektől a nyolcvanas évek közepéig tartott.

Amikor Zselimir Zsilnik újvidéki rendező filmet forgatott 1993-ban, Tito másodszor is a szerbek között címmel és az elnöknek beöltözött, tökéletesen maszkírozott színész megjelent a belgrádi vasútállomás előtti téren, a járókelők közrefogták és őszintén elkezdtek neki panaszkodni, hogy milyen rosszul mennek a dolgok, amióta meghalt.

Történészek ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy bár volt bátorsága szakítani Sztálinnal, ő maga is kommunista diktátor volt, akinek esze ágában sem volt szabad választásokon megméretni magát, politikai ellenfeleit kíméletlenül félreállította, az áldozatok sírjainak feltárása napjainkig nem ért véget. Életműve, - a jugoszláv nemzetek és nemzetiségek testvériség-egysége, az önigazgatás és az el nem kötelezettség -  halálával kártyavárként omlott össze a nacionalisták keze alatt és háborúba torkollott. Kiderült, hogy a balkáni népek a Tito által kiporciózott és vasszigorral betartatott testvériség-egység helyett inkább nemzetállamokban akarnak élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!