Hírek

2010.06.12. 13:09

Feldarabolt zsilipelemek egy fémhulladék telephelyen

Miskolc - Feldarabolt zsilipkaput is találtak azon a sajóbábonyi portán, ahol 20 ezer kilogramm fémhulladékot foglaltak le a vám és pénzügyőrök a napokban, akkor, amikor soha nem látott árvíz vonult le a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszain - mondta Szabó Zsolt ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának parancsnoka, szombaton az MTI-nek.

MTI

Az illegális fémhulladék kereskedés felszámolása során a pénzügyőrök, a vas-, réz- és alumínium hulladékot között egy zsilip felvágott darabjait is megtalálták - mondta a parancsnok.
Közlése szerint a kereskedés tulajdonosa ellen közérdekű üzem megzavarása miatt is eljárás indulhat, a jogszabály ezt akár 5 év szabadságvesztéssel  sújthatja.
A sajóbábonyi telep volt az első, amelyet a megyében illegális fémkereskedés miatt felszámoltak. A 20 tonnányi hulladékot elszállították, és miután ezek eredetéről nincs bizonylat, elkobozzák - mondta Szabó Zsolt.
A hulladék túlnyomó hánya vas- és acél volt, de találtak 1.500 kilogramm alumínium és 1.300 kilogramm vörösréz kábelt is. Arra a kérdésre, hogy ez mekkora értéket képvisel, a parancsnok egyelőre nem tudott válaszolni, mert a becslés még tart.
A pénzügyőrök április elsejétől ellenőrzik fokozottan az ország fémhulladék-kereskedéseit. Ezt a tevékenységet a január 1-je óta hatályos törvény szerint csak engedéllyel lehet végezni. Az Országgyűlés a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorítására alkotta meg a törvényt.
Vízügyi szakemberek már korábban jelezték: a folyók, tavak mentén egyre gyakrabban tapasztalják, hogy ismeretlenek minden mozdítható, fémből készült berendezést ellopnak, ezért sok helyütt lehegesztik a zsilipek zárját. Legutóbb Szolnoknál, az alcsi szivattyútelep egyik vízáteresztő csövének tolózárja "tűnt el".    A tettest a rendőrök elfogták.

Címkék#fém#Vas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!