Hírek

2010.10.20. 05:32

134 tonna a mexikói marihuánafogás

Tijuana/Ciudad Juárez - Az előzetes becslésnél jóval több, 134,2 tonna Mexikó történelmének legnagyobb marihuánafogása - közölték szerdán a katonai hatóságok és az ügyészség.

MTI

A mexikói hadsereg még hétfőn számolt be arról, hogy a biztonsági erők Tijuanában nagy mennyiségű kábítószert foglaltak le, s tizenegy embert letartóztattak. Akkor 105 tonnára becsülték három épületben és több kamionban lefoglalt drog mennyiség, s arról számoltak be, hogy a kábítószer csaknem tízezer különböző méretű csomagban volt.  
    
Miután több mint egy napon át összesítették az elkobzott kábítószer mennyiségét, Alfonso Duarte Mújica tábornok, a körzet katonai parancsnoka kedden, az amerikai San Diegóval szemben fekvő határvárosban tartott sajtóértekezletén már arról számolt be, hogy a lefoglalt drog súlya összesen 134,2 tonna, s az 15.300 különböző méretű csomagban volt.
    
A lefoglalt marihuánát szerdán égetik el, több részletben, katonai létesítmények területén. A kábítószer becsült feketepiaci értéke csaknem 400 millió dollár. 
Kedden közölték azt is, hogy a drogot Tijuana északkeleti részén foglalták le, s az akció során kirobbant lövöldözésben a letartóztatottak egyike - egy nő - és egy rendőr is megsebesült.  
    
A marihuána lefoglalásával a rendőrség feltételezések szerint az egyik leghatalmasabb mexikói bűnszövetkezet, a Sinaloa kartellre mért csapást, amelyet az ország legkeresettebb bűnözője, Joaquín Guzmán (gúnynevén El Chapo, vagyis a Tökmag) irányít. Guzmán elfogásáért - a drogbáró 2001-ben megszökött egy mexikói börtönből - Mexikó és az Egyesült államok is több millió dollárt fizetne. Guzmánt a Forbes magazin gazdagsága miatt néhány éve kénytelen volt felvenni a világ milliárdosainak a listájára.
    
A mexikói-amerikai határon át vezető csempészútvonalaként négy nagyobb mexikói drogkartell vív évek óta véres háborút, Tijuánában például a Sinaloa és Arrellano Félix gang vetélkedik egymással.
    
Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem elleni harcra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.
    
A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!