Hírek

2010.10.02. 10:17

Hét településen lesz legalább két kisebbségi szavazókör

A kisebbségi önkormányzati képviselők vasárnapi választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett kisebbségi szavazókörben adják le voksukat, ám lesz hét olyan település, ahol több kisebbségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt.

MTI

A települési kisebbségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki július 15-ig felvetette magát a kisebbségi választói jegyzékbe. Összesen 2.325 kisebbségi választást tűztek ki a helyi választási bizottságok, az ország 1.596 településen.
A kisebbségi jegyzékben szereplő választópolgárok a kisebbségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le szavazatukat.
A kisebbségi szavazókörben több kisebbség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a kisebbségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplő választópolgárok száma 1.200 felett van.
Hét olyan település van a kisebbségi képviselők vasárnapi választásán, ahol egynél több kisebbségi szavazókört kellett kialakítani.
Két kisebbségi szavazókör lesz a főváros VIII. kerületében (itt 1.726-an jelentkeztek a választói jegyzékbe a határidőig), a XVIII. kerületben (1.639 jelentkező), Miskolcon (2.280), Győrben (2.573), Bonyhádon (1.230), valamint Nagykanizsán (1.845).
Pécsen még ennél is többen, 1.841-en jelentkeztek a kisebbségi választásra, ezért három kisebbségi szavazókör kialakításáról döntött a jegyző.
Összesen tehát 1.604 kisebbségi szavazókörben voksolhat a több mint 228 ezer választópolgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!