Hírek

2010.10.11. 05:04

Iszapkatasztrófa - Hetven százalékban elkészült a védőgát

Budapest - Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI-vel.

MTI

Elmondása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak.

Ismertette: 1050 méternyi gátszakasz épült meg eddig és további 500-at építenek még. Maga a gát 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz. Hangsúlyozta: a védőgát nem csak átmeneti, hosszú távú védelmet is jelent a tározókban kialakulható veszély ellen.

Dobson Tibor az elsődleges feladatok közé sorolta a tározó két kazettája, a 10-es és 9-es számú közötti nyomáskülönbség csökkentését. A már sérült kazettában massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. A 9-es kazettában azonban víz és iszap is van, s bár a két kazettát elválasztó gát ép, de a nyomáskülönbséget a további veszélyhelyzet elkerülése miatt csökkenteni kell, amit szivattyúzással érnek el. A kiszivattyúzott vizet az élővilág védelme érdekében semlegesítik, hogy csökkenjen lúgosságának magas Ph-értéke - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő ugyancsak fontos feladatnak nevezte a települések takarítását. Mint mondta, Somlóvásárhelyen a lakosság összefogott, szinte minden szükséges munkálatot elvégeztek: a 16 érintett házat kitakarították és gipsszel leszórták.

Folyamatosan takarítják Devecsert és Kolontárt is. Előbbinél 7 hektárt öntött el a vörösiszap, ez mintegy 200 házat érintett. Kolontáron a vörösiszap 3 hektáron, de a devecserinél magasabban pusztított, s mintegy 35 házat érintett.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!