Hírek

2010.10.13. 16:46

Lemondhatnak a főállásról

Veszprém - A héten az országban sorra alakulnak a települési képviselő-testületek. Alpolgármestereket, bizottsági elnököket, tagokat választanak, feladatokat, tiszteletdíjakat határoznak meg.

Győrffy Árpád

- A testületek alakuló ülésén megállapítják a polgármester tiszteletdíját. Min múlik az, hogy egy kistelepülésen főállásban vagy társadalmi megbízatásban tölti-e be valaki a tisztséget?

A háromezernél kevesebb lakosú községben a polgármesteri tisztség társadalmi megbízatásban is betölthető. A polgármesterek még jelöltésük idején, az önkormányzati választást megelőzően nyilatkoztak arról, hogy milyen státusban szeretnék végezni a munkát. Tehát akkor főállású a polgármester, ha így választották meg.

- A ciklus közben lehet-e változtatni ezen?

A megbízatás időtartamán belül a képviselő-testület egy esetben változtathatja meg a polgármesteri tisztség betöltésének módját a polgármester egyetértésével. Ehhez módosítani kell az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz).

- Az alakuló ülések egyik feladata az alpolgármester, illetve alpolgármesterek választása. Új lehetőség mostantól, hogy nemcsak megválasztott képviselőből lehet alpolgármester.

 A törvény szerint a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat. A képviselő-testületnek legalább egy alpolgármestert kötelezően meg kell választani a saját tagjai közül az alakuló ülésen.- Mi történik akkor, ha a polgármester által javasolt alpolgármester-jelölt, illetve -jelöltek mégsem kapják meg a funkcióhoz szükséges szavazatokat?

Ilyen esetben a polgármesternek lehetősége van még az alakuló ülésen másik személyt jelölni a tisztségre. Eredménytelen szavazás esetén az alakuló ülést követő ülésen, üléseken kötelező napirendi pontként kell szerepelnie az alpolgármester választásának, mivel egy alpolgármester választása kötelező.

 

- Az egy kötelezőn kívül mitől függ a megválasztandó alpolgármesterek száma?

 Ezt a képviselő-testületnek kell meghatározni az szmsz-ben még a választás előtt. Ott kell dönteni arról is, hogy az alpolgármesterek főállású alpolgármesterként vagy társadalmi megbízatásban végzik-e tevékenységüket. A főállásra a háromezernél több lakosú településen van lehetőség.

- Van-e különbség a képviselőből lett és a kívülről választott alpolgármesterek státusa, jogköre között?

Az az alpolgármester, akit nem a képviselő-testület tagjai közül választottak, nem tagja a testületnek, a polgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a képviselő-testület ülésein tanácskozási joggal részt vesz. A jogállására egyebekben a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármesterre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!