Hírek

2010.11.24. 16:52

Bencsik: szemérmesek vagyunk, ha a fenntarthatóságról van szó

Balatonalmádi - Ha a fenntartható fejlődésről van szó és ha ez nem változik, nincs esélyünk arra, hogy fenntartható körülmények között éljünk. A túlfogyasztásnak véget kell vetnünk.

Németh F. Bernadett

Erről szólt Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának előadása az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcson. Az államtitkár kifejtette: a gazdaság ma a fogyasztói társadalom irreális igényeit a természeti javak kizsákmányolásával elégíti ki. Ezért a gazdaságot át kell állítani a valós, legszükségesebb igények kiszolgálására, amihez elsősorban is széleskörű társadalmi szemléletváltásra van szükség.

Ebben az állam normaalkotó szabályozással vehet részt: a termékek, szolgáltatások reális árazásával, vagy például az adórendszer 2012 utáni finomhangolásával, ami a környezet iránt felelősséget viselő cégeket segíti, míg a környezetkárosítókat bünteti.

A sort az államnak saját magán kell kezdenie, ismerte el az államtitkár, a közhivatalok hiteles megjelenésével, zöldszemléletével. Bencsik János ismertette a kormányprogram ide vonatkozó részeit, melyek a zöldgazdaság fejlesztését segítik elő, valamint válaszokat ad a társadalmat feszítő problémákra, mint a foglalkoztatottság 75 százalékra emelése, a szegénységben élők arányának öt százalékponttal való csökkentése, az alsófokú végzettségűek arányának 10 százalék alá szorítása, a diplomások számának 30 százalék föl emelése, vagy az Új Széchenyi Tervben foglaltak. Az államtitkár azzal zárta előadását: a valódi változáshoz először a magunk gyengeségeit kell legyőznünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!