Hírek

2010.11.17. 15:08

Devecseri gazdafórum: csekély az érdeklődés

Devecser - A több mint hetven érintett gazdának csak a fele ment el szerdán a mezőgazdasági területekről szóló fórumra a művelődési házba.

Németh F. Bernadett

Pedig várta őket Dr. Németh Tamás, az MTA főtitkára és Szabó Csaba kormánymegbízott is. Az akadémia főtitkára azt hangsúlyozta: a gazdák nélkül nem születik döntés, a földjüket érintő kérdésekben csakis ők hivatottak dönteni. A hosszútávú elképzelés az, hogy a vidéken energiaültetvényeket telepítenek, élelmiszert nem állítanak elő. Nem mintha az nem lenne fogyasztható, de el akarják kerülni a libatömés körül kialakult nemzetközi botrányt.

Szabó Csaba a lehetőségeiket is vázolta: megtartják a földjüket és résztvesznek az energiaültetvény-projektben, eladják a földjüket az államnak, vagy állami földre cserélik azt. A lehetőségeket mindenkinek kispostázzák a csekély érdeklődés miatt, a gazdáknak harminc nap alatt kell dönteniük.

Szabó Csaba elmondta: napokon belül nekiállnak a mezőgazdasági területek nagyüzemben történő iszapmentesítésének, amit néhány helyen már el is kezdtek.

A fórumon a soproni egyetem docense, dr. Kovács Gábor tartott előadást a területek szennyezettségéről és az energiaültetvényekről, majd Vaspöri Ferenc, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatója ismertette a jogi vonatkozásokat. A fórumra később részletesen visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!