Hírek

2010.11.23. 17:28

Korrektúra 2010 - Kerek egésszé válik a médiavilág

Tihany - A hétfőn a parlamentnek benyújtott, T/1747-es számú törvényjavaslat a médiaszabályozás kiteljesedése, ez teszi kerek egésszé az új médiavilágot - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke kedden Tihanyban, a Korrektúra 2010 médiakonferencián.

MTI

"Sokan vártuk ezt a pillanatot" - mondat köszöntőjében Szalai Annamária, majd röviden vázolta a Fidesz által benyújtott ötpontos médiacsomag állomásait. Mint emlékeztetett: már nem volt tovább fenntartható az eddigi pazarló intézményrendszer. A közmédiumok a működésképtelenség határán vannak, és eddig vezetők nélkül "tengődtek", miközben milliárdok folytak el különböző jogcímeken - hangsúlyozta.
   
Az eddig fennálló Országos Rádió és Televízió Testület sem tudta maradéktalanul ellátni feladatát. Szerinte már az sem volt tartható, hogy egy 15 éve íródott médiatörvényre hivatkozva próbálta a médiavilág érvényesíteni a közösség érdekeit - tette hozzá.
   
Szalai Annamária arról is beszélt, hogy a közmédiumok normatív támogatásának lehetősége benne van az új médiatörvény tervezetében. A médiahatóság elnöke szerint "ez a törvénytervezet legnagyobb csodája".
   
Mint mondta: már lehet érezni a médiahatóság és a hírközlési felügyelet összevonásának előnyeit. A legnagyobb feladatok a digitális átállásra való felkészülés, illetve a hatósági eljárások egységesítése.
   
Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke racionális döntésnek nevezte a közmédiumok hírgyártásának összevonását.    
Hangsúlyozta, hogy az egymással versengés helyett egységes cél érdekében dolgozó közmédiumok a mainál olcsóbban és hatékonyabban működnek majd, de minden egyes megtakarított forintot magyar tartalom készítésébe kell fordítani. A két köztévé két-két csatornájának összefogásával "hihetetlen esélyünk van arra, hogy a közszolgálati televíziózást meg tudjuk újítani" - mondta, célként említve, hogy egy fokozatos átalakítási folyamat végén nézettségben "meg tudjuk közelíteni az RTL Klubot".
   
Gerényi Gábor, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnöke a hírverseny további élesedésére számít. A következő évtized "nagyon kemény lesz mindannyiunknak" - mondta, s egy felvetésre válaszolva megemlítette, alig néhány honlap él meg abból, hogy automatikusan felpakolják a híreket, ahogy a nagy keresők vagy tartalomboltok piaca is kevés szereplős. A közmédiumok közös hírportáljáról szólva arra emlékeztetett: a BBC-nél jól működik ez a modell.
   
Pach Ferenc, az MTI főszerkesztője szerint egy jól működő médiarendszernek szüksége van egy átfogó hír- és képszolgáltatást nyújtó, megbízható, kiegyensúlyozott, szakmailag korrekt hírügynökségre. Megemlítette: a hírügynökségek korábban jól működő üzleti modelljét az internet elterjedése borította fel, hiszen a világháló révén a közzététel után egy másodperccel már olvasható az anyag.
   
Weyer Balázs, az Origo főszerkesztője megjegyezte: nekik nem rossz a közszolgálati hírgyár kialakítása, hiszen fokozza a versenyt, ennek révén a hírek iránti érdeklődést, ráadásul így minden médiumnak ki kell találnia, milyen pluszt tud a hírügynökségi anyaghoz fűzni.
   
Másfél évtizede az volt a rendezőelv, hogy a piac a megoldás; mostanra viszont épp a válság mutatta meg, hogy bizonyos feladatokat az államnak kell ellátnia - mondta Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, aki szerint nem csupán a közmédia, de általában a közintézmények is leértékelődtek.
 

Az 1996-os törvénnyel egy nálunk addig ismeretlen világot próbált szabályozni a parlament - jegyezte meg, amire Baló György, a Magyar Televízió (MTV) főszerkesztője úgy reagált: a másfél évtizeddel ezelőtti médiaszabályozás "a legrosszabb törvény, ami Magyarországon készült a rendszerváltás óta". Deklarált célját sem valósította meg, mivel nem duális médiarendszert teremtett, hanem "kinyírta a köztelevíziózást" - mondta.
   
Ha egy nagy kereskedelmi tévé több csatornát is működtet, azok híradóit minden bizonnyal egy központban készítenék - vélekedett Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, aki a színvonalat és a nézettséget szembeállító kérdésre azt mondta: az is siker, ha egy adó nem hozza ugyan a legnagyobb nézettségi mutatókat, de eléri az adott produkcióval megcélzott csoportot.
   
Lesz változás a Petőfi Rádió műsorában, de irányát nem a rögeszmék, nem az előítéletek, hanem praktikus célok fogják meghatározni - mondta Újhelyi Zoltán, a Magyar Rádió vezérigazgató-helyettese a médiakonferencián A szavak ereje című pódiumbeszélgetésen.
   
Módos Márton, az InfoRádió főszerkesztője azt mondta: az előző médiatörvény olyan rossz volt, hogy ahhoz képest bármi jobb. A mostani tervezet előrelépés az előzőekhez képest - hangsúlyozta.     A hírek médiumok számára ingyenessé tételének tervéről szólva azt mondta: a hírek minőségétől, előállításuk gyorsaságától is függ, hogy érdemes lesz-e őket beszerezni.
   
Újhelyi Zoltán a hírek ingyenességéről úgy vélekedett: ezzel az új tervvel nem jön létre hírmonopólium, egy kereskedelmi rádió attól még dönthet amellett, hogy saját erőforrásaival szerzi be a hírt, és saját tudósítóját küldi ki az eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!