Hírek

2010.12.02. 18:14

Biztonságosabb lesz a főút

Megyei körkép - Az uniós támogatásával biztonságosabbá teszik a 8-as főútvonal Márkó és Körmend közötti szakaszát.

Tremmer Tamás

A tervek szerint a közeljövőben összesen csaknem 30 kilométeren korszerűsítik a 8-as főutat. Jelenleg az előkészítés folyik, a munkát 85 százalékban az Európai Unió támogatja. A korszerűsítések révén gyorsabb, biztonságosabb lesz a közlekedés a nagy forgalmú országos főúton. Az érintett szakaszok: Márkó és Herend-, Herend és Jánosháza, Szemenye és Alsóújlak, valamint Rábahidvég és Magyarszecsőd között találhatóak.

A tervek szerint az érintett útszakaszokon az elhasználódott utat korszerű, az uniós szabványoknak megfelelő, 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is alkalmas burkolattal látják el. Márkó és Herend között kétszer két sáv létesül, fizikai elválasztással. A szakaszon kétoldali műszaki leállóhely, Bánd és Herend között különszintű átvezetés, Herend és Szentgál között pedig külön szintű csomópont épül.

A felújítás és korszerűsítés nyomán gyorsul és biztonságosabbá válik az érintett térségek közúti forgalma - mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. A szakember szerint a korszerűbb úthálózat hozzájárulhat a szóban forgó régiók versenyképességének javulásához, ami minden bizonnyal kedvező hatást gyakorol a foglalkoztatásra.

Az előkészítés során az örökségvédelmi hatástanulmányok rendelkezésre állnak az egyes szakaszokra, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése folyamatban van, ahogy a környezetvédelmi hatástanulmányoké is. Az engedélyezési tervdokumentáció a Márkó és Herend közötti szakaszra már elkészült, folyik az engedélyezési eljárás. A szakasz építési engedélyének megszerzése jövő tavasszal várható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül valósul meg, költségvetésének 15 százaléka hazai forrás, 85 százaléka pedig uniós támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!