Hírek

2010.12.12. 12:14

Hittel és áhítattal készült festmények

Balatonalmádi - Muzsinszki Nagy Endre festőművész vallásos témájú festményeiből nyílt Az Ige testé lett címmel kiállítás szombaton a Pannónia Művelődési Központban.

Halmos György

Az 1975-ben elhuny festőművész több mint 240 alkotást készített Jézus életéről és az evangéliumok alapján. Az alkotások a veszprémi Gizella múzeum tulajdonában vannak, az almádi tárlaton összesen harminc darab festmény tekinthető meg a gazdag gyűjteményből. A kiállítást Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg, aki elmondta, hogy Muzsinszki Nagy Endre jelentősége vitathatatlan, azért nem lett nagy festő, mert rossz helyre született, rossz időben – utalt arra, hogy az 1930-as évek végétől Siófokon letelepedett festő szuverén egyéniség volt, aki nem tett eleget a korabeli kommunista ideológiáknak. (Muzsinszki 1975-ben, halála előtt képeit felajánlotta a Siófoki Város Tanácsnak, de azokat nem fogadták el.) Az érsek szólt arról, hogy a vallásos témájú képek elkészítéséhez művészi tudás mellett hit és áhítat is kellett. A képek keletkezésének is érdekes története van, ugyanis a katonaként az első világháborúban szolgáló Muzsinszki megfogadta, hogy ha túléli a háború szörnyűségeit, akkor vallásos témájú képeket fest. – A képeken látható Jézusarcokban a torinói leplen látható lenyomat és állítólag a festő arcának körvonali is felfedezhetőek, azért, hogy kifejezze Jézussal való azonosulási vágyát – hangsúlyozta az érsek. Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című kollekciója háromszor 81 képből, azaz 243 alkotásból áll. Ez a gyűjtemény halála után Lékai László bíboros gondoskodása nyomán került a veszprémi érsekség Gizella királynőről elnevezett múzeumába. A művész nemzetközi hírnévre akkor tett szert, amikor 1929-ben kiírt nemzetközi pályázaton megbízást kapott egy nagyméretű templomi mozaik elkészítésére. Jeruzsálemben, a Dormitio bazilika (Szűz Mária elszenderülése) altemplomában az úgynevezett magyar kápolna apszisának mennyezetét készíthette el 1931-ben. A kiállítás január 16-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!