Hírek

2010.12.01. 14:16

Iszapkatasztrófa - Tavaszra megtisztulnak a vizek?

Kolontár - Az élővizek vörösiszap-mentesítésére, védekezésre több mint félmilliárd forintot költött az állam és a helyreállítás költségei valószínűleg elérik a milliárdos nagyságrendet.

Németh F. Bernadett

Csonki István, a katasztrófavédelem vízügyi szakértője, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság igazgatója lapunknak elmondta: a Torna-patakot Devecser és Kolontár belterületén megtisztították, a külterületi szakaszon azonban még 20 000 köbméter vörösiszap van a fenéken és a patak oldalán kiülepedve. A Marcalon további 50 000 -70 000 köbméter vörösiszapot kell eltávolítani. Az iszapot összegyűjtik, depózzák és visszaszálllítják az ajkai zagytározóhoz. A munka most kezdődik és az igazgató reményei szerint tavaszra befejeződik. Kolontár térségében a Tornán egy automata vízminőségmérő állomás épül, mely figyelemmel kíséri a patak lúgosságát, sótartalmát és vezetőképességét. Minderre azért van szükség, mert a patak pH-ját 8-ason kell tartani, hogy a nehézfémek ne oldódjanak ki a vörösiszapból.

A helyreállítás költségei az igazgató besclése szerint elérik majd a milliárdos nagyságot.

A sérült, 10-es tározót lezárták, az egész völgyet pedig elzárja majd a karácsonyig megépülő kettes gát, ezek védelmet nyújtanak a vizeknek is, folytatta Csonki István, aki jó hírről is beszámolt: a természet elkezdte gyógyítani magát. A Torna mentén növekszik a növényzet, a Marcal középső szakaszán pedig visszatértek a halak. A végső biztonságot az élővizeknek a Mal száraztechnológiára való átállása jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!