Hírek

2010.12.16. 19:48

Maradjon játék a lottózás!

Budapest - Jelenleg Magyarországon mintegy százezer játékfüggő szenvedélybeteg van és több százezerre tehető a veszélyeztetettek száma - tudtuk meg Tulik Ágnes szóvivőtől, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóhelyettesétől.

Osváth Sarolta

A szerencsejátékok szervezését végző társaság elkötelezte magát a káros mértékű játékszenvedély társadalmi leküzdése mellett. A közép-kelet-európai régióban elsőként elnyerte a felelős játékszervezői tanúsítványt.

- Nem véletlen, hogy a szerencsejáték-szervezés Európa jelentős részén az állami lottótársaságok kizárólagos joga - hangsúlyozta Tulik Ágnes. - Tisztában kell lennünk azzal, hogy a játékszenvedélynek lehetnek káros következményei, vannak emberek, akiknél függőség alakul ki, illetve akiket oly mértékben elragad a szenvedély, hogy a saját, illetve családjuk egzisztenciája is veszélybe kerül. A Szerencsejáték Zrt. elkötelezte magát a káros játékszenvedély leküzdése mellett és törődik tevékenysége társadalmi és az egyénre gyakorolt hatásaival. Ez nem csak szólam - tette hozzá -, hiszen azt követően, hogy az Európai Állami Lottó-és Totótársaságok Szövetsége kidolgozta a felelős játékszervezői magatartás szabályait, a Szerencsejáték Zrt. a közép-kelet-európai régióban elsőként elnyerte a felelős játékszervezői tanúsítványt.

- A tanúsítvánnyal rendelkező társaságok számára a társadalmi felelősségvállalás - egyebek közt - azt jelenti, hogy csak olyan játékot vezethetnek be, amelyek a társadalom tagjai számára nem túl veszélyesek. Hiába lenne egy nagyon jó játékötlet a birtokunkban, nem vezetjük be, ha nem felel meg a felelős játékszervezés kritériumainak.

- Ez azonban csak az első lépés, a társadalmi felelősségvállalás ennél sokkal szélesebb körű tevékenység - mutatott rá. A Szerencsejáték Zrt. folyamatos tájékoztatási kampányt folytat, egyrészt információs füzeteket ad ki, amelyekben figyelmeztet a túlzásba vitt szerencsejáték következményeire, internetes honlapján teszteket, kutatásokat közöl. Mint Tulik Ágnes elmondta, a cég eleve korlátozza a 18 éven aluliak részvételét a játékokban. Fokozott figyelmet fordítanak az interneten keresztül játszható termékeikre. Külföldi példa alapján bevezettek egy programot, amellyel a felhasználók önkorlátozásokat állíthatnak be - egyelőre - három játéknál: előre meghatározhatják, hogy egy nap mennyit akarnak költeni és mennyi időt akarnak játékkal tölteni.

- A Szerencsejáték Zrt. szándéka az, hogy a többi játékára is fokozatosan kiterjeszti ezt a korlátozási lehetőséget. Bízunk benne, hogy ezáltal is kevesebb lesz a szerencsejátékokkal összefüggésbe hozható betegség és káros hatás, ugyanakkor erősödik a cégünk iránti bizalom. Ez nem csak a mi érdekünk, korántsem mindegy ugyanis, hogy az emberek az egyébként is szerencsejátékra szánt pénzeiket megbízható, állami engedéllyel rendelkező szervezőnél költik el, ahol a nyereményükhöz garantáltan hozzájuthatnak, van reklamációs lehetőségük, vagy nem legális helyen, és netán felelőtlen játékszervező áldozatai lesznek. Felmérések szerint ebből a szempontból a legveszélyeztetettebb a 13-20 év közötti korosztály, akiket az interneten gyakran beszippantanak a külföldről szervezett illegális játékok.

- Járjuk az országot a felvilágosító kampányunkkal, amelynek a "Maradjon játék!" címet adtuk. A lottózókban fogadói találkozókat tartunk, amelyekre orvosokat, pszichológusokat is partnerül hívunk, egyébként több egészségügyi szervezettel is együttműködünk, hogy a veszélyeztetett vagy segítségre szoruló játékosokat szükség esetén szakértőkhöz tudják irányítani. Nagyon tanulságosak a roadshow tapasztalatai: nem egy esetet hallunk, hogy valaki a család összes pénzét, több tíz millió forintot is eljátszik. A családtagok fordulnak hozzánk, és kérnek segítséget. Éppen ezért a lottózók munkatársait is folyamatosan képezzük, hogy figyeljenek, segítsenek megakadályozni az ilyen jelenségeket. Nem vagyunk álságosak, senkit nem beszélünk le arról, hogy játsszon, hiszen tudjuk, hogy a játék örömöt szerez és különösen vonzó, ha pénzt lehet nyerni vele. Annak viszont érezzük a felelősségét, hogy az embereket rá kell ébreszteni, hogy mikor válik a játék szenvedéllyé, mik a veszélyei és hogyan lehet elkerülni. Biztosak vagyunk abban, hogy a játékosokkal való törődés, a figyelem hosszú távon gyümölcsöző lesz.

Elsősorban azt kellett tisztázni, hogy melyek a veszélyes játékok. Egy szoftver tíz kritérium alapján megméri a játékok kockázatait a függőség kialakulása szempontjából. Megállapították, hogy a Szerencsejáték Zrt. egyetlen játéka sem tartozik a veszélyes kategóriába, nálunk a kaparós sorsjegy számít a legkockázatosabbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!