Hírek

2010.12.03. 18:27

Nyolcmilliárd adósság

Veszprém - A jelentős részben fideszes többségű önkormányzatok adósságállománya drasztikusan emelkedett az elmúlt négy évben - ezt Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika (LMP) önkormányzati képviselője jelentette ki pénteken sajtótájékoztatón.

Mátételki András

Utalt arra, hogy a megyeszékhelyen az elmúlt években sikerült egyensúlyban tartani a költségvetést, de ennek az volt az ára, hogy az adósság 1,9 milliárdról nyolcmilliárdra ugrott. A hitelfelvételek ráadásul olyan beruházásokra mentek el, amelyek megtérülése nem garantált. Megjegyezte, országos szinten előfordultak szép számmal rossz kötvény- és hitelkonstrukciók.

Az LMP szeretné elérni, hogy a jövőben az önkormányzatokkal tartassák be a hitelkorlátokat. Az LMP-s képviselők fel fognak lépni az értelmetlen eladósodással szemben.

A politikus örömmel nyugtázta, hogy míg a nagypolitika szintjén a Fidesz a támogatás megvonásával halálra ítéli az országos Költségvetési Tanácsot, addig Veszprémben felállítják a testületet, igaz, annak tagjai fizetség nélkül dolgoznak.

Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője egyebek között az átlátható és felelősségteljes gazdálkodásról beszélt. Aláhúzta, a kormány felelőtlenül jár el, ha besöpri a magánnyugdíjakat, amit aztán elkölt a folyó kiadásokra. Elítélte a sajtó tervezett korlátozását, fenyegetettségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!