Hírek

2011.01.16. 09:00

Árvíz - Csaknem 230-ra nőtt a kitelepítettek száma (frissülő hír)

Budapesten elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe vasárnap reggel, az árvízi zsilipeket folyamatosan zárják le, szükség szerint elkezdődik a rakpartok lezárása is - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

MTI

Csaknem 230-ra nőtt a kitelepítettek száma

A belvíz miatt szombaton két megyéből újabb hét embert kellett kitelepíteni, így a kitelepítettek száma országosan 229-re nőtt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel. A belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 3.750 négyzetkilométer, ebből 2.020 négyzetkilométer a vetés-szántó.
A folyókon 1.348 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Sajó Bánréve-felsőzsolcai és a Miskolc-sajópüspöki szakaszán, valamint a Duna Vének-dunaremetei szakaszán.
A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán a készültség másodfokú, a Duna több szakaszán pedig elsőfokú készültség van érvényben. Budapesten az árvízvédelmi készültséget vasárnap reggel elsőfokúra emelték.
Szintén elsőfokú készültség van a Dunán Rajka és Dunaremete, illetve Almásfüzitő és Komárom között, a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán, a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.

Nagybajcsnál hétfőn tetőzik a Duna

A Duna az előrejelzések szerint hétfő hajnalban tetőzik a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál – közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap. Esztergomnál kedd hajnalban várható a tetőzés – jelezték. Vasárnap reggel hét órai adatok szerint a Duna vízállása Nagybajcsnál 611 centiméter, Komáromnál 553, Esztergomnál 511 centiméter volt.
Az igazgatóság közleménye szerint délelőtt a Dunaremete és Rajka közötti szakasz egészére életbe léptették az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Tovább nőtt a belvizes területek nagysága a Tiszántúlon

Naponta egy négyzetkilométerrel (100 hektárral) nőtt a hétvégén a belvízzel borított területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén - közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap az MTI-vel.  Tájékoztatása szerint Debrecen-Bánk, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Pocsaj és Hajdúszovát térségében hullott nagyobb mennyiségű eső, ami növelte a belvizes területeket.
Jelenleg több mint 457 négyzetkilométer területet borít belvíz, amelynek a fele vetés és szántő - fűzte hozzá.
Elmondta azt is, hogy az igazgatóság területén 12 szakaszon van belvízvédelmi készültség: három térségben - a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszon - harmadfokú készültség van érvényben, míg további kilenc térségben másodfokú a készenlét.
 A kialakult belvízhelyzet indokolja, hogy az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek összesen 4,1 millió köbméter belvizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba. A nagy mennyiségű belvizet 21 belvíztározóban tárolják, amelyekben összesen valamivel több mint 42 millió köbméter belvizet tartanak vissza - ismertette Bara Sándor.
Az árvízhelyzetről elmondta: az igazgatóság működési területén jelenleg két védelmi szakaszon kell még fenntartani az árvízvédelmi készültséget, mintegy 70 kilométer hosszúságban. Harmadfokú árvízvédelmi készültség van a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között, míg elsőfokú a készenlét a Berettyón Szeghalom és Darvas között.

Eső okozott újabb vízszintemelkedést a szabolcsi folyókon

Egy nap alatt 3-6 milliméter eső okozott újabb vízszintemelkedést a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon, "pótolta" vissza az elöntött területekről elvezetett belvizet - tájékoztatták a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központjában vasárnap az MTI munkatársát. A hidrológiai adatok szerint a Tiszán, a Szamoson és a Túron további kisebb vízszintemelkedést várnak a vízügyi szakemberek, de csak az utóbbin közelítheti meg a vízállás a készültségi szintet.     A Krasznán a korábbi árhullám miatt még fenntartják az elsőfokú készenlétet, mivel Kocsordnál a víz magassága vasárnap délben még 521 centiméteres volt. Ez hetven centiméterrel magasabb a riasztási szintnél.     Ugyancsak elsőfokú a készültség továbbra is a Lónyay-főcsatorna Berkesz és Kótaj közötti részén, ahová a belvizet emelik át a felső-szabolcsi és a nyírségi tájegységből.     Szabolcs 12 belvízvédelmi öblözete közül változatlanul másodfokú a készültség 8 helyen, míg 4 körzetben elsőfokú. Összesen 15 szivattyútelep gépeit működtetik jelenleg, hetet Felső-Szabolcsban, hatot a Szamos-Kraszna-közben, egyet-egyet pedig Beregben, illetve a Kállói-főfolyás völgyében.
Az elöntött terület az eső miatt nem változott, 410 négyzetkilométernyi (41.000 hektár) földet borít víz.     A vízügyi igazgatóság és két vízgazdálkodási társulat mellett negyven önkormányzat is védekezik a térségben, mivel mintegy hétszáz házat fenyeget közvetlenül, vagy közvetve a belvíz Szabolcsban.

Megszűnik az árvízvédelmi készültség a Sebes-Körösön

Megszűnik az árvízvédelmi készültség a Sebes-Körösön

Megszüntetik az árvízvédelmi készültséget vasárnap este a Sebes-Körös alsó szakaszán, így a Körösök térségében száz kilométerre csökken a védekezés hossza - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból estére már csak a Berettyón és a Hármas-Körösön lesz érvényben elsőfokú riasztás.
 A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága több mint 23 négyzetkilométerrel, 551 négyzetkilométerre csökkent. A tíz belvízvédelmi szakaszból azonban kettőben még mindig a legmagasabb szinten védekeznek, hétben másodfokú, egyben pedig elsőfokú a készültség.
 A 23 működő szivattyútelep egy nap alatt 5 millió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Tavaly december elseje óta már több mint 258 millió köbméter vizet szivattyúztak el.
Az önkormányzatok közül hat változatlanul másod-, 15 pedig első fokon védekezik az elöntések ellen.
 Az árvízvédelmi és belvízvédelmi munkálatokban az elmúlt napon 403-an vettek részt. A meteorológiai előrejelzések szerint a Körösök vízrendszerében az elkövetkezendő 24 órában csapadék nem várható.

Elsőfokú készültség lépett életbe Budapesten

A Fővárosi Csatornázási Művek már korábban megkezdte a felkészülést a védekezésre zsilipzárásokkal, az átemelő szivattyúk beüzemelésével. Az eddigi három zsilip után vasárnap további kilenc árvízvédelmi zsilipet zárnak le. Az átemelő szivattyúk működése automatikus.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs korábbi tájékoztatása szerint Budapestnél hétfő hajnalban várható a rakpart fokozatos elöntése, majd keddre a teljes szakasz víz alá kerül. A szakemberek arra számítanak, hogy a folyó keddről szerdára - 680 centiméter körüli vízállással - tetőzik, azaz jövő hét közepén Budapestnél másodfok körüli vízszintek várhatók. A rakpartok előreláthatólag a hét végéig víz alatt lesznek.
Győr-Moson-Sopron megyében a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán szombaton 18 órától harmadfokú készültséget rendeltek el. A tetőzés hétfőn várható, majd ezt követően gyors apadás következik.
A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán a készültség másod-, több más szakaszán pedig elsőfokú. A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait - közölte az OKF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!