Hírek

2011.01.03. 11:02

Szívügyünk a szívügyünk

Veszprém - A szívbetegségek megelőzése, a halálozások számának csökkentése nem csak orvosi, de társadalmi feladat is, melyre már az óvodákban, iskolákban és a családokban is figyelmet kell fordítani.

Szabados Judit

Dr. Veress Gábor professzor, a Balatonfüredi Szívkórház főigazgató főorvosa fogalmazott így előadásában a közelmúltban Veszprémben, a városháza Kossuth termében a Veszprémi Polgári Társaskör vendégeként. A résztvevőket Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte.

Dr. Veress Gábor előadásában hangsúlyozta, hogy a szív és érrendszeri betegségek és az ezzel kapcsolatos halálozás kockázata egyes nyugat-európai országokban csökken, míg ugyanez a kelet-európai régióban és Magyarországon stagnál. A legveszélyeztetettebb a hatvanöt év feletti korosztály, férfiak és nők egyaránt.

Bizonyos betegségek, mint a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere zavarok, a cukorbetegség, az elhízás, dohányzás, a mozgásszegény életmód és a krónikus stressz is növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát - mondta a professzor, aki előadásában a primer prevenció jelentőségét is hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy a szívbetegek gyógyítási lehetőségei javultak Magyarországon, és így Balatonfüreden is. A betegségek gyógyításában a műtéti eljárások, a szívkatéterezés, és a korszerű gyógyszerek egyre hatékonyabbnak bizonyulnak, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy a koszorúér betegségekre hajlamosító tényezők viszont emelkedő tendenciát mutatnak.

Nagy érdeklődéssel kísért előadásában bemutatta, hogy a balatonfüredi intézetben a szívbetegek rehabilitációja mellett az elmúlt évtizedekben számos új műtéti és szívkatéteres eljárást vezettek be, melyek a Veszprém megyei szívbetegek gyógyulási esélyeit nagymértékben javítják. Hangsúlyozta, hogy a füredi szívkórházban a szívbetegek rehabilitációját az orvosok mellett pszichológusok, gyógytornászok dietetikusok és életmód tanácsadók is segítik. A gyógyító tevékenység mellett mind az orvosok, mind a szakdolgozók aktívan részt vesznek oktató- és tudományos tevékenységben is. Mindemellett pedig polgári és civil tájékoztatókat is szerveznek, és nyomtatványokat adnak ki az egészséges életmódról és a megelőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!