Hírek

2011.02.15. 15:27

Feljelenti az Echo TV-t az OCÖ volt elnöke

Budapest, - A cigányságra sértő kijelentések elhangzása miatt büntetőfeljelentést tesz, valamint az Echo TV elleni büntetés kiszabását kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) volt elnöke a médiatanácstól, mert szerinte a Világpanoráma című műsorban "náci és uszító" kijelentések hangzottak el a napokban egy műsorvezető szájából.

MTI

Kolompár Orbán keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egy újságíró kijelentéseivel megpróbálja szembeállítani a többséget a cigánysággal, embereket lázítani a népcsoport ellen, ezért a televízió elmarasztalása mellett büntetőfeljelentést tesznek a médium vezetője és műsorvezetője ellen a rendőrségen.
   
Véleménye szerint a műsorban elhangzott kijelentés - miszerint Magyarországon "cigányterrorizmus" van - és "a hasonló uszító beszédek" miatt történtek 2008-ban és 2009-ben a romák elleni támadások, amelyek hat halálos áldozatot követeltek, és egy országot tartottak rettegésben. Ezért felszólítják a kormányt, védje meg a kisebbségi közösséget, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pedig indítson vizsgálatot, és vonja meg a kereskedelmi televízió sugárzási jogát.
   
Balog József, az OCÖ volt elnökhelyettese, az Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) civil szervezet alelnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a cigányságot nem lehet bűnbakká tenni az ország gazdasági helyzetéért, és nem lehet áldozati bárány mások bűneiért.
   
Hozzátette: a cigánysággal kapcsolatban valós elvárásokat és nem lózungokat kell megfogalmazni, mert, mint mondta, az egységes európai romastratégiáról mindenki beszél, csak egyedül a cigányok véleményére nem kíváncsi senki.
   
Balog József úgy fogalmazott: el kellene fogadni a kisebbségi közösség felajánlását, hogy aktív munkájával részt vehessen az ország építésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!