Hírek

2011.02.02. 10:24

Hungarikum-törvényről tárgyal hamarosan a parlament

Veszprém - Az FVM által beterjesztett, hungarikumokról szóló törvényjavaslata, valamint a hungarikummal foglalkozó munkacsoport tervezetének váza szinte ugyanaz, néhány elem kivételével.

Halmos György

Erről Horváth Zsolt országgyűlési képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre. Elmondta, hogy eltérések vannak például a forrásokkal kapcsolatban. Horváth Zsolt szólt arról, hogy hiányolják a mozgalom népszerűsítésére szánt összeget, illetve szeretnék, hogy a minősítőfolyamatban részt vevők köre bővüljön.

A politikus elmondta, hogy a törvényjavaslat tervezetét a tavaszi ülésszakon tárgyalják a képviselők, a módosításokat a parlamenti hungarikum- munkabizottság javasolja majd. A javaslatról egyéb- ként társadalmi vita zajlott, a képviselő információi szerint több száz vélemény, módosítás érkezett ahhoz. A leendő jogszabálytervezetben többek között tisztázza az alapvető fogalmakat, a nemzeti értékek azonosításának rendszerét, és javasolja nemzeti gyűjtemény létrehozását  ismertette.

A képviselő beszámolt arról is, hogy február 8-án  15 órától a hungarikumok védelméről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban fórumot tart az intereneten, amit az érdeklődők a www.fogadoora.net címen követhetnek vagy szólhatnak hozzá.
Horváth Zsolt a sajtótájékoztatón megjegyzete,  hogy a megyei hungarikumokkal kapcsolatban korábban minikonferencia-sorozatot szervezett, könyvben gyűjtötte össze azokat, most pedig a mozgalom az egyik közösségi portálon is népszerűsíti a magyar hungarikumokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!