Hírek

2011.02.16. 15:48

Tizennyolc halálos áldozata van az influenzának

A jelenlegi szezonban már 18, influenzás megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - közölte Paller Judit megbízott tiszti főorvos szerdai sajtótájékoztatóján.

MTI

Az áldozatok közül 15 betegnél az influenza H1N1 vírusát, háromnál a B-vírust mutatták ki a vizsgálatok. Az influenza elleni védőoltatást egyikük sem kapta meg - tette hozzá Paller Judit. 
   
A tiszti főorvos elmondta: az elhunytak közül 14 felnőtt egy vagy több krónikus betegsége miatt fokozottan veszélyeztetett volt, három esetben még nem zárultak le a vizsgálatok. Az ÁNTSZ egy korábbi közlése szerint egy embernél nem találtak kockázati tényezőt.
   
Az elhunytak között egy öt éven aluli gyermek volt, tízen 35 és 59 év közöttiek, heten pedig a 60 éven felüli korcsoportba tartoztak. A múlt héten hattal többen haltak meg, mint azt megelőző héten.
   
Paller Judit szerint az adatok is azt mutatják, hogy az influenza valóban súlyos lefolyású tud lenni, ha valaki más krónikus betegségben is szenved. Az országos tiszti főorvos azt is hangsúlyozta: a pandémiás vírus áldozatainak száma növekedett.  A megbetegedések számát tekintve is az A-vírus domináns, de a B-vírus okozta betegség a súlyosabb lefolyású.
   
Az ÁNTSZ múlt szerdai tájékoztatóján az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa még tizenkét halálesetről számolt be. Csohán Ágnes akkor elmondta, hogy az OEK folyamatosan gyűjti az adatokat az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről. Hangsúlyozta: az adatgyűjtés célja az, hogy megállapítsák, Magyarországon mely lakosságcsoportok vannak a leginkább kitéve a súlyos, halálos kimenetelű influenza veszélyének.
   
A főorvos akkor kitért arra is, hogy a halálesetek közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben - az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva - lehet megállapítani.


Lassult a járvány terjedése

Továbbra is terjed az influenza, de valamelyest lassabban, mint eddig - közölte Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A 6. héten mintegy 58 ezer ember kereste fel háziorvosát influenzás panaszokkal, amely csupán három százalékos emelkedést jelent a megelőző héthez képest - ismertette Paller Judit.
   
Az ország tíz közigazgatási területén továbbra is emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, négy megyében változatlan, hat közigazgatási területen viszont, köztük Budapesten, csökkent az influenzaszerű megbetegedések előfordulása az előző héthez képest. A legtöbb beteget ugyanakkor a 6. héten is a fővárosból, valamint Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből jelentették - mondta a tiszti főorvos.
   
Légúti járványról összesen tíz gyermekközösségből, főként óvodákból érkezett jelentés az ÁNTSZ-hez - mondta Paller Judit, kiemelve, "ez a halmozódás nem különleges, amikor sokan vannak összezárva, különösen a sérülékeny korcsoportból."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!