Hírek

2011.04.14. 15:36

Káromkodásért vertek halálra egy turistát a dubaji rendőrök

Dubaj - Lee Bradley Brown brit turistát halálra vertek egy dubaji rendőrkapitányságon, miután káromkodásért letartóztatták - közölte a Daily Mail brit napilap.

Napló Online

A 39 éves Lee Bradley Brown vakációját töltötte Bahrein fővárosában, Dubaj egyik drága szállodájában - innen került egy koszos cellába. Rendőrségi információk szerint egy csapat rendőr verte eszméletlenre, s hagyta a padlón. Cellatársai látták, ahogy testét hullazsákban kiviszik az épületből.

Hat napos fogsága alatt ételt, és vizet is alig kapott, ügyvédet sem láthatott. Brown nővérét egy cellatárs értesítette, miután megtalálta a számát a cellában hagyott útlevélen. A lány azonnal értesítette a dubaji brit nagykövetséget, hétfőn hivatalos személy ment Brown-t meglátogatni. A rendőrség azonban elküldte, azzal az indokkal, hogy a fogoly "elhárította a konzuli segítségnyújtást", ám testvére ismét hívást kapott, amelyben már a hullazsákban kivitt testről értesítették.

Egy forrás elmondta a Daily Mail-nek: "Nagy verést kapott, ami komoly belső sérüléseket okozott. A szerencsétlennek esélye sem volt, egyik alkalommal a betonfalnak dobták, és rosszul esett". Az őrök persze úgy tettek, mintha semmi sem történt volna.

A brit nagykövetség szerdán hivatalosan is megerősítette Brown halálát a családnak.

A Bur Dubaj rendőrörs egy megrögzötten erőszakos hely, ahol a verések, éheztetés, nemi erőszak, és bedrogoztatás mindennapos, írja a Daily Mail. Külföldi rabok gyakran húsz másik cellatárssal vannak egybezsúfolva hetekig, triviális törvényszegések miatt.  Az emberjogi szervezetek szerint a rendőrök gyakran megtagadják a telefonhívás, vagy ügyvédkérés jogát. Mint mondják, néha arabul írt vallomások aláírására kényszerítik őket.

Brown testvére így nyilatkozott a lapnak: "Nagyon nehéz most. Mi voltunk az elsők, akik kapcsolatba léptünk a brit nagykövetséggel, miután egy cellatárs értesített minket. Nem hivatalosan kedden tudtuk meg, és ma megerősítették. Nem tudtunk ott lenni, csak egy telefonhívást kaptunk, amiben hivatalosan közlik, hogy meghalt. A cellatársak, akikkel beszéltünk, épp arra várnak, hogy nyilatkozatot tehessenek, de már az életüket is féltik." 

Brown egymaga repült Dubajba, egy last-minute nyaralásra. Testvére úgy tudta a Burj Al Arabban szállt meg, egy hét csillagos hotelben, ahol legalább 1,000 font egy éjszaka. Egy forrás a dubaji ügyészségről azt mondta a lapnak, hogy Lee Bradley Brownt április 6-án tartóztatták le erőszakos viselkedés és káromkodás vádjával.

A brit nagykövetség szóvivője elmondta: "Megerősíthetem, hogy a férfi fogságban halt meg, és a nagykövetség nagyon komolyan veszi a híreszteléseket. Eljárást indítunk az ügyben a dubaji rendőrséggel együttműködve." Radha Stirling, egy jótékonysági intézmény alapítója hasonló incidensen esett át, amikor bebörtönözték Dubajban. Ő is reméli, hogy  teljes vizsgálat indul. "A dubaji rendőrség brutális, ez a szerencsétlen ember a lehető legrosszabbul járt. Soha nem hallottam még ilyen komoly esetről. A cellákat gyakorta emberi ürülék borítja, a bezsúfolt emberek többsége csak a földön alhat. A foglyoktól az alapvető jogaikat is megtagadják." 

A dubaji rendőrség szóvivője elmondta, saját nyomozást fognak folytatni, amint a boncolás eredményei meglesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!