Hírek

2011.04.29. 16:40

Várpalota - Új program mentén

Várpalota - Az utóbbi évek megváltozott körülményeit is figyelembe veszi a város 2011-2014 közötti időszakra elkészített gazdasági programja, amelyet pénteki ülésén fogadott el Várpalota képviselő-testülete.

Szabó Péter Dániel

Kedvező földrajzi elhelyezkedés, kiépített infrastruktúra, tapasztalt munkaerő és az átlagnál fiatalabb korösszetételű népesség - áll a település előnyeit is taglaló programban. A 25 oldalas dokumentum szerint a város alapvető célja a helyi adottságokra épülő gazdaságfejlesztés mellett az uniós kihívásoknak megfelelő, fenntartható fejlődési modell kialakítása, ami magában foglalja az ipar, a szolgáltatás és az idegenforgalom fejlesztését is.

Ami a részleteket illeti, az önkormányzat honlapján teljes terjedelmében is megtalálható program szerint a foglalkoztatottság növelése és a munkahelyteremtés területén a helyi szakképzés szakmai megújításától remélik az előrelépést az önkormányzatnál, míg a palotai ipari park területén infrastruktúra vonzó telephelykínálatot biztosítanának, elsősorban kis-és közepes vállalkozások számára. A turizmustól is sokat remélnek, a Thuri-vár belső felújításait követően, megfelelő marketing tevékenység révén a régió keresett turisztikai célpontjává tennék Várpalotát, s fontosnak tartják a városnak országos hírnevet szerző Pannónia Fesztivál folyamatos megrendezését is. Az önkormányzati feladatok finanszírozásához a helyi adók emelését javasolja a program, a költségvetési hatékonyság állandó ellenőrzése mellett.  

A napirendi ponthoz kapcsolódó vitában Falussy Sándor szocialista képviselő hiányolta a konkrétumokat, a megoldási javaslatokat az anyagból, amelyet ezért csupán "kívánalomgyűjteménynek" titulált. A szintén MSZP-s Deák Istvánné széles körű vitát javasolt a gazdasági program elfogadása előtt.

Máté József, a Jobbik képviselője a Pannónia Fesztivál melletti egyértelmű kiállást kérdőjelezte meg. Talabér Márta polgármester válaszában hangsúlyozta, az évről évre több tízezer embert Várpalotára vonzó rendezvény nagy lehetőség a városnak.

Antal László Fideszes képviselő Falussy Sándor felvetésére leszögezte, vannak konkrétumok az anyagban, csupán figyelmesen kell elolvasni azt. A városatyák végül nyolc igen és három nem szavazat mellett elfogadták a város 2011-2014. közötti gazdasági programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!