Hírek

2011.05.21. 08:54

Kötődnek a múlthoz

Zirc - Ipari műemlékként helyreállított "körösztkutat" avattak fel pénteken a Petőfi és a Reguly utca kereszteződésében.

Mátételki András

Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kultúrfelelőse azt mondta, hogy idén a régi Zöldkeresztnél kívánnak újabb kutat helyreállítani, jövőre pedig az arborétumnál már ivókút fogadja a kirándulókat. Ottó Péter polgármester méltatta az alapítvány legújabb kezdeményezését, hogy immár a második közkutat állítják helyre. Az elmúlt évben a József Attila utcában avatták fel a Katzer-kutat. 

 



Azt hangsúlyozta, hogy újraállításukkal kapcsolat teremtődik az egykori és a mai Zirc között. A kutak eltűnt értékeket képviselnek, amelyek újrászületésükkel az arra fogékony emberekben újabb szállal erősítik meg a város múltjának megismerését. Az emlékművek, köztéri alkotások, kutak megőrzése, felújítása egyre több ember számára válik ismét fontossá értékvesztett, válságoktól terhes, mindent giccsel elárasztó, embertelen világunkban. Dombi Ferenc helytörténész beszélt a kút történetéről.  Elmondta, hogy 1894-ben avatták fel itt az első kutat.  Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója a víz fontosságát hangsúlyozta a múltban és a jelenben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!