Hírek

2011.05.20. 14:54

MSZP: A törvény szerzett jogokat sért

Veszprém - A jogállam érvényesülése azt jelenti, hogy szerzett tulajdonjogot - ilyen a nyugdíj is - nem lehet módosítani, vagy elvonni, mondta Pál Béla országgyűlési képviselő.

Balla Emőke

A Fidesz a választási kampányban azt ígérte, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét, megvédi a nyugdíjasokat, a nyugdíjpénztárakat. Schmitt Pál köztársasági elnök annak idején kiadott egy garancialevelet, amelyben úgy fogalmazott, garanciát vállalnak arra, hogy a kormányzásuk ideje alatt megvédik a nyugdíjakat. A kormányprogram azt tartalmazza, hogy minden társadalom kiemelt feladata az idősek tisztelete, megbecsülése és biztonsága.

Mit tett e Fidesz az elmúlt egy évben? - tette fel a kérdést a sajtótájékoztatón Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő. - Zsarolással elvette az emberek magánnyugdíjpénztárba fektetett pénzét, ezzel megrendítette a jogbiztonságot és az öngondoskodásba vetett hitet, amely a magyar társadalom jövője szempontjából alapvető.

Hétfőn  Balsai István és Lázár János olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely szerint  a kormány alkotmányban rögzítené, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntethető. Ez a  módosítás közel 600 ezer embert  és családját érinthei és sodorhatja létbizonytalanságba, a korkedvezményes nyugdíj elvonására irányuló javaslat elsőként a rendvédelmi dolgozókat - legnagyobb számban a rendőröket és a tűzoltókat - célozta meg. A visszamenőleges hatállyal megalkotni kívánt törvény szerzett jogokat sért, hiszen az érintettek az érvénybe lévő törvények és szabályok ismeretében választották ezt a  lehetőséget.

- Nem megengedhető, hogy családok százezrei  kerüljenek létbizonytalanságba. Világos számunkra, hogy azért ez a nagy igyekezet, mert az egykulcsos személyi jövedelemadóval a Fidesz óriási  rést ütött a költségvetésen, azóta ezt a lyukat próbálja betömni. Álságos az az érvelés,amely szerint a kormány a munkaerőpiacra szeretné visszavezetni ezeket az embereket, hiszen nem létesülnek a Fidesz által ígérteknek megfelelően munkahelyek.

A jogállam érvényesülése azt jelenti, hogy szerzett tulajdonjogot  - ilyen a nyugdíj is - nem lehet visszamenőleg módosítani vagy elvonni, hangsúlyozta Pál Béla. A jogbiztonság követelménye pedig azt jelenti, hogy a jogszabályoknak kiszámíthatóaknak kell lenniük. A korkedvezményes nyugdíjrendszert, ha rossz, felül lehet vizsgálni, az új  szabályozás azonban nem lehet visszamenőleges hatályú. A  szocialista párt tiltakozik a  Fidesz-KDNP pártszövetség javaslata ellen, követeli, hogy a kormány azonnal hívja össze az idősügyi tanácsot és mutassa be a tervezett intézkedések várható hatásait és a tanáccsal konzultálva döntsön elképzeléseiről.
Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila levelet írt Schmitt Pálnak arra kérve őt, hogy tekintélyét latba vetve szólítsa fel a a Fideszt, vonja vissza ezt a javaslatát, ha mégsem teszi, ne írja alá ezt a törvényt.

Ezek is érdekelhetik