Hírek

2011.09.14. 07:50

Orosz órák gyűjtői

Nyárád - Poljot, Pobeda, Raketa, Vostok, Slava, Zaria, Vityaz, Chaika, Jantar, Zim: csak néhány márka azok közül az órák közül, amiket az éves során az orosz órák gyűjtőinek nyárádi találkozóin megcsodálhattak az érdeklődők.

Nagy Imre

A különös szenvedéllyel megáldott, az ország szinte minden részéből érkező gyűjtők az elmúlt hét végén hetedik alkalommal találkoztak a településen.

A gyönyörűen felújított volt iskola, most faluház nagytermében órák százai fogadták a látogatókat. A gyűjteményükre méltán büszke órások szívesen tartottak kiselőadást típusról, szerkezetről vagy akár az orosz órák történelméről.

- Bár az időpont nem mindenkinek volt megfelelő, sőt néhány társnak még az utolsó pillanatban is közbejött valami, bízom abban, hogy ismét összejön a baráti társaság, és jó hangulatban töltjük az időt. Pesti barátaink versenyen vesznek részt, illetve Szarajevóban tartózkodnak, de természetesen ismét van új vendégünk, aki először jár Nyárádon - fogalmazott Kisa Gábor, aki a kezdetektől szervezi a találkozót.

- A kiállítás idén kicsit visszafogottabb, de jó néhány érdekes órával találkoztam. Kialakult gyűjtői szempontok szerint folyik a munka, zirci barátunknak komoly Vostok Kommanderski-gyűjteménye van. Az oroszok nagyon régóta gyártanak órákat, de nagyobb tömegben igazán a negyvenes évektől jelentős az orosz óraipar. Az 1930-as, 40-es évek óráira az a jellemző, hogy zsebóraszerkezetet tettek be tokba. Ezek ma jelentős értéket képviselnek. Egymás között rengeteget beszélgetünk az orosz órák rejtelmeiről. A hangulat a lényeg, hiszen az évek alatt baráti társasággá kovácsolódtunk. Hogy mi a jövő? Az évi két találkozást egyre csökkentjük, ezt valószínű mindig ősszel rendezzük meg. Kísérő programként a vendégeink ma megtekinthetik a kiállított vadásztrófeákat és a helytörténeti gyűjtőszobát is, ez is csak színesíti a programot - fogalmazott a nyárádi gyűjtő.

Az amúgy is jó hangulatot csak fokozta a kora délutánra elkészült legendás, kemencés csülök. Addigra már a cserék, adásvételek is lebonyolódtak: ismét gazdagodtak a gyűjtemények, és valószínűleg tovább gazdagodnak a jövő őszi találkozóig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!