Hírek

2012.01.18. 06:59

Akik a Concordián dolgoztak - egy magyar házaspár beszámolója

Martonvásár - A múlt hét péntek este szerencsétlenül járt óceánjáró luxushajó fedélzetének színháztermében saját koreográfiáját adta elő a kisvárosban élő és dolgozó házaspár. A kapitányt, a letartóztatott Francesco Schettinót is jól ismerik - tudta meg laptársunk,a Fejér Megyei HÍrlap.

Napló Online

Nagy-Kuthy Zoltán  és  Kuthy Mercedes  tizenhárom éven át élt, dolgozott táncosként óceánjáró luxushajón, mindketten crew-ként, a személyzet tagjaként,  fegyelmezetten tettek eleget minden utasításnak.

- Csak egyetlen példát mondok - kezdte Zoli a történetet  kicsit felháborodva, mivel, mint mondta, a több ezer embert szállító, kiszolgáló hajón katonás rend, fegyelem uralkodik. Nekem szegezte a kérdést, el tudom-e képzelni, hogy a több mint négyezer embert miként lehet egy-két óra leforgása alatt kimenekíteni egy  süllyedő hajóról? És vajon ki vezényelte le a mentést, ha - ahogy a hírek szólnak -, a kapitány elsőként hagyta el a hajót? Zoltán  és Mercedes azért is figyeli a híreket, az információkat árgus szemekkel, váltanak üzeneteket a hajón dolgozó, kimenekített ismerőseikkel, mert kételkednek abban, hogy a kapitány egy ismerőse kedvéért tért volna le az útvonalról.   A luxushajók kijelölt úton haladnak, a legkisebb eltérést is jelzik a műszereik, nemcsak a hajón, hanem a parti őrségnek is.

 A házaspár legutóbb 2011. december végén lépett fel a Costa Condordián, a kapitány  Francesco Schettino volt.

- A művészek, a felszolgálók, mindenki crew, személyzet a hajón - avatott be a luxushajó hétköznapi, de  nyilvános  titkaiba Zoltán. - Mindenkinek részt kell vennie a mentési gyakorlaton, így minket is vártak az egyik nap négykor. Ott  voltunk, de az, akinek ellenőriznie kellett volna a gyakorlatot, valami miatt nem tudott jelen lenni,  hát visszamentünk a kabinba. Fél óra múlva csörgött a kabintelefon, azonnal fel kellett mennünk, ha nem, a színpadról ráncigálnak le bennünket, szólt  a hang. Nincs ellenvetés. Az utasoknak is végig kell csinálniuk a mentési gyakorlatot, ami abból áll, hogy felpróbálják a mentőmellényt, és megmutatja   nekik a személyzet egy tagja, hol kell gyülekezniük, ha történik valami.  Ennyi, ez körülbelül fél óra, de a legtöbben tiltakoznak, a mellényt sem veszik fel.


A teljes cikk az FMH-n, ide kattintva olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!