Hírek

2012.01.23. 08:46

Bő termést jósoló idő

Balatonfüred - Tizenkettedszer szervezték meg a városban a Vince-napi borünnepet, melyre hagyományosan meghívják a balatoni borrégió hat borvidéke szakembereit.

Varga Ibolya

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a város polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy nagyon fontos szerepet játszik Füred életében a bor. Igazán sok szakembert és turistát vonzó rendezvényt szerveznek a témában. Az első igazán nagy rendezvény a Vince-nap, melyen értékelik az előző évjáratot és készülnek az újra. A polgármester szeretné elérni, hogy a város határában található, jelenleg gondozatlan szőlők is  gondos gazdára találjanak. Varga Zoltán, Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnöke  elmondta, hogy a borvidéken négy bortermő körzetet alakítottak ki, és elkészültek a borok termékleírásaival is.

A borászok régóta ünneplik Szent Vincét, azt tartják, ha január 22-én jó idő van, akkor bőséges szőlőtermést takaríthatnak be. Az időjárás megfelelt az elvárásoknak. A tavalyi évet dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete igazgatója értékelte. Az nem kedvezett a szőlőnek, olyan kevés volt a  csapadék, mint a félsivatagos helyeken, ennek ellenére igen jó minőségűek a tavalyi évjáratú borok. Idén is készülnünk kell az  aszályra. Az előadások szünetében a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület tagjai kínálták a boraikat. Ezeket a szakma szélesebb körben is megismerheti, mert  a borút lesz a díszvendége a szerdán Budapesten kezdődő Szőlészet és pincészet kiállításnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!