Hírek

2012.03.31. 10:58

Készülődés a húsvétra

Virágvasárnap, a húsvét előtti vasárnap - ez a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben. A nyugati keresztény egyházak liturgiájában kiemelten fontos a virágvasárnap, amely a böjt utolsó hetének, a nagyhétnek kezdete.

Balla Emőke

Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti napokban. Az evangéliumok beszámolói szerint az emberek a felsőruháikat az útra terítették és gallyakat vágtak a fákról, János evangélista pálmaágakról ír. Az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap (latinul Palmarum). Virágvasárnap egyszerre van jelen a szertartásban az öröm és a halál, a dicsőség és a szenvedés, a nép lelkendezése és gyűlölettől eltorzult kiáltozása. Ugyanazok az emberek, akik az első evangéliumi szakaszban még hozsannát kiáltanak, a másodikban, a passióban már Krisztus kereszthalálát követik. A katolikusoknál ezen a napon a templomban barkaszentelést, barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani. A magyar népszokáskincsben a virágvasárnaphoz kapcsolódott a "Bújj, bújj, zöld ág" kezdetű játék vagy a palóc kiszehajtás.

Nagyhéten már a húsvétra készülődünk: nagycsütörtök az úrvacsora szereztetésének napja, nagypéntek Jézus Krisztus halálának, húsvét pedig feltámadásának napja. Az ünnepi napokon megyénk katolikus és protestáns gyülekezeteiben is több misét és istentiszteletet tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!