Hírek

2012.03.02. 05:53

Nyílnak a hóvirágok

Apácatorna - A település védett szegletében, az Apáca-patak mentén elterülő Csipányi-erdőben kikandikáltak az első hóvirágok (Galanthus nivalis). Csalhatatlanul a tavasz közeledtét jelzik számunkra.

ifj. Vasuta Gábor

A napokban beköszöntő, enyhe időjárásnak köszönhetően, az idei esztendőben február végén láthattunk az avar alól kibújó egyedeket. A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik, hazánkban csupán öt őshonos fajuk képviselteti magát. A trópusokon azonban számtalan fajuk él, a világkerekségen összesen nyolcszáz. A jellemző termőhelyei hazánkban a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, hely- és dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők. Az üde talajú erdőkben él, szerencsére még szép számmal.

Közép-Európa egyes részein nagyon megritkult, ezért 2005 szeptemberében felkerült a védett fajok listájára hazánkban is. Három külső lepellevele hófehér, a rövidebb belső leveleken zöldes foltot viselnek. Bogyószerű toktermése van. Régebben hagymáját gyógyhatása miatt előszeretettel gyűjtötték. Napjainkban gyűjtése szigorúan tilos! A hagymája galantamint tartalmaz, amelyből mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas gyógyszert állítottak elő. Eszmei értéke 10 000 forint.

Címkék#hóvirág
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!