Hírek

2012.04.23. 10:15

Ötezren tesznek az utak tisztaságáért

Megyei körkép – A Magyar Közút Nonprofit (MKN) Zrt. felhívására minden eddiginél többen, majd ötezren gyűjtötték a szemetet megyénk közútjai mellett.

Tremmer Tamás

A közútkezelő nyolcadik alkalommal szervezett országos tavaszi szemétszedési akciót az általa üzemeltetett 30 ezer kilométeres közúthálózat és környezetének megtisztítására. A Föld Napjához kapcsolódó megmozdulást hétfőn tartották.

Az MKN felhívására megyénkben is nagyon sokan csatlakoztak. Tölgyes Lilla környezetvédelmi munkatárs arról tájékoztatott, hogy Veszprém megyében általános iskolák, gimnáziumok, önkormányzatok és civil szervezetek jelezték előre, részt vesznek az úttakarításban.

Rekord létszámot, összesen 4375 embert regisztráltak, kétszer annyit, mint tavaly. Hozzájuk csatlakozott a megyéből a közútkezelő 75 munkatársa, illetve többen voltak olyanok, akik regisztráció nélkül segédkeztek a tavaszi takarításban. Az önkéntesek a megye egész területén kivették a részüket a munkából.

A közútkezelő egész évben végzett út menti szemétszállítási munkáját az utóbbi időben sajnos szélmalomharc jellemzi, az illegális szemétlerakók nap mint nap szaporodnak. A társaság évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az általa üzemeltetett utak mellől.

Az akciók sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt hét alkalommal mintegy 270 ezer önkéntes csaknem 40 ezer köbméternyi szemetet gyűjtött össze országszerte. A szemétgyűjtési akció célja, hogy a fiatalabb generációnak is természetessé váljon a környezet megóvása. Remélik, az a több ezer - többségében – fiatal, akik részt vesznek a szemétgyűjtésben, később jobban odafigyelnek szűkebb és tágabb környezetük megóvására.

Balatonakaliban negyvenen jöttek el a hétfő délelőtt a polgármesteri hivatalnál tartott gyülekezőre. A mozgósítást a Levendula Nyugdíjasklub, a Balatonakali Erdélyi Kör és a Balatonakali Üdülőtulajdonosok Egyesülete végezte, a munkát az önkormányzat koordinálta. Az eligazítást és a kötelező munkavédelmi oktatást Mészáros Géza falugondnok tartotta meg, majd több kisebb csapatra szakadva elindultak a 71-es főút, a bicikliút, a dörgicsei út mellett és az üdülőtelep utcáiban, hogy a szemetet zsákokba gyűjtsék.

A falugondnok közben is többször felkereste őket, hogy frissítővel kínáljon mindenkit. Az összesen mintegy 15 kilométer hosszú szakasz kitakarítása után az önkormányzat babgulyással látott vendégül mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!