Hírek

2012.04.17. 05:16

Tűzelhalás almásban

Csopak - Az almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya, berkenye, galagonya) virágzása kritikus időszak a tűzelhalás fertőzése szempontjából.

Varga Ibolya

Az almatermésűek tűzelhalását baktérium okozza, amely virágzáskor a bibén és a bibeszálon át behatol a magházba és a virágkocsányokon át a hajtásba - tájékoztatott Kunné Nagy-Rébék Renáta, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága növényvédelmi mikológusa.

Kedvező körülmények között a fertőzött részeken baktériumváladékból álló cseppek jelennek meg, amelyek további fertőzés forrásai. A lágy növényi részeken a fertőzés hatására vizenyős, növekedő foltok jelennek meg, majd hervadnak, megbarnulnak és elszáradnak. A hajtások végei kampószerűen meghajlanak, barnulnak, megfeketednek, elszáradnak. A fertőzött részek a fán maradnak, nem hullnak le, a fa első ránézésre úgy néz ki, mintha megégett volna, erre a tünetre utal a betegség  elnevezése is.

A fertőzésnek kedvez a meleg (15,5 Celsius-fok átlaghőmérséklet) és csapadékos időjárás. A mechanikai védekezésben a  fertőzött részeket el kell távolítani és megsemmisíteni. Mód van vegyszeres  védekezésre is meghatározott ideig, több szerrel is, de csak külön engedéllyel, melyet a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága adhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!