Hírek

2012.05.11. 18:22

A kistelepülések fejlődési lehetőségeit vitatták meg

Márkó - A kistelepülések fenntartható jövőjének kulcsát maguk az ott élő emberek jelentik, mondta Bartos Mónika egy pénteki fórumon.

Győrffy Árpád

A fideszes országgyűlési képviselő egy Freund Tamás neurobiológustól vett példával, azokkal a vérszívó denevérekkel magyarázta állítását, amelyek zsákmány nélkül maradt társaiknak a sajátjukból adnak, de a lusta, önző egyedeket kiközösítik, mert ha azok jutnának többségbe, akkor kipusztulna a faj. Minderről a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány ötödik alkalommal megrendezett Térségi tavaszi fesztiváljának nyitóprogramján beszélt.

A dr. Horváth Zsolt szervezésében és vezetésével zajló eszmecserén a vidéki túlélési lehetőségeihez hallhattak több ötletet. A fideszes országgyűlési képviselő arra figyelmeztetett, hogy a működő példákat sem lehet közvetlenül receptként lemásolni, de tanulni érdemes belőlük.

Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő, Nemesgörzsöny polgármestere egy száraz eljárással működő biogázüzem megvalósításának terveiről beszélt. A termelt áramot értékesítenék, a hulladékhővel intézményeket, üvegházakat fűtenének, takarmányozásra használható algát tenyésztenének. Sövényházi Balázs gazdálkodó, Nemesvámos polgármestere elmondta, hogy naperőműpark létrehozását, termelői piac kialakítását, az állattartás erősítését, házi vágóhidak - vágópontok - létesítését tervezik Keszthellyel, Devecserrel és a Pannon Egyetem agrárkarával együttműködve, az egyetemtől lízingelt kocákkal.

A rendezvény szombaton a térség művészeti csoportjainak műsorával folytatódik. Fellép többek közt a szentgáli Táltos Tánccsoport és Kazinczi Tibor Krisztián Herendről, Kauker Gergő Hárskútról, a Sosebánd! Bándról, a Steixner István Német Nemzetiségi Dalkör, a Márkói Színjátszók és a Márkói Tánccsoport.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!