Hírek

2012.05.31. 16:47

A közgyűlés döntött: új zenei intézményt hoznak létre

Veszprém - Az iskolák átszervezése, a többcélú intézmény létrehozása és az ingatlanok értékesítése váltotta ki a legnagyobb vitát a városi közgyűlésen.

Balla Emőke

Az Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban, valamint a Jendrassik-Venesz  Középiskola és Szakiskolában megszűnik a gimnáziumi képzés, július 1-től létrehoznak egy többcélú zenei oktatást szolgáló intézményt, értékesítik a Petőfi Színház használatában álló, a  Házgyári úton található műhelyházat, valamint a belvárosi csarnokot, határoztak  csütörtökön a  képviselők. 

 


Több helyszínen lesz a zenei képzés


A közoktatási intézmények átszervezésénél a szükségszerűség, a célszerűség és a törvényesség vezetett bennünket, indokolta Némedi Lajos alpolgármester a gimnáziumi képzések kivezetését  az Ipari és a Jendrassik iskolák esetében; a vegyes profilú intézmények megszüntetését törvény írja elő.

A közgyűlés azzal is bizonyította,  komolyan gondolja az Ipari iskola létét és jövőjét, hogy hozzájárult egy Támop pályázat beadásához, mely által természettudományos labor valósulhatna meg az intézményben. A testület bíztatásnak, nem fájdalomdíjként  szánja  a megvalósuló labort.

Vita alakult ki a Csermák zeneiskola és a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola  összeolvadásáról. Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy  július 1-től egy többcélú zenei oktatást szolgáló intézményt alapítanak, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek két intézményegysége - a Csermák és a Dohnányi - lesz, a csütörtöki közgyűlésen az előterjesztés annyiban módosult, hogy az Eötvös u. 1. mellett (Táncsics Mihály szakközépiskola) a Dózsa György u. 2. (Városi Művelődési Központ)  is telephely  lett. A jelenlegi igazgatók megbizatását visszavonták, az új intézmény vezetői posztjára pályázatot írnak ki. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: az intézményi átalakítást empátiával és többszöri egyeztetéssel végezték, amire a jövőben is nagy szükség lesz.

A képviselő-testület négy ingatlan - a Kádár utcai belvárosi csarnok,  a Völgyhíd tér 2. szám alatti Dohnányi épülete, a Fecske u. 10. szám alatti, valamint az Ádám Iván utca 1. szám  alatti ingatlan - értékesítéséről is döntött. A belvárosi csarnok kapcsán Hartmann Ferenc és Katanics Sándor felvetették, hogy az ingatlan ilyen árú értékesítése - 180 millió forint - nem a  város érdekét szolgálja, Czaun János  szakértőre hivatkozott, miszerint  az összeg szakmailag megalapozott. Az ingatlant az  érsekség kívánja megvenni.  A név szerinti szavazás után az előterjesztést  tizenhárman támogatták,  ketten elutatasították, egy képviselő tartózkodott.

 

A következő évad még megoldott

A közgyűlés döntött a Petőfi Színház használatában álló, a  Házgyári úton található Műhelyház  értékesítéséről is, amit a mellette lévő cég, a  Locargo terjeszkedése indokol. A polgármester azt mondta, Veszprém vállakozásbarát, a sikeresen működő cég  új munkahelyeket teremt, ami mindenkinek  érdeke.  A Műhelyház elhelyezését meg kell oldalni   - többször egyeztetett Oberfrank Pál igazgatóval -, a következő évad azonban még biztosított, a műhelynek egyelőre  nem kell költöznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!