Hírek

2012.05.28. 15:36

Huszonhárom év után újra - Borsos Miklós kiállítás

Várpalota - Huszonhárom év után láthatóak újra a településen Borsos Miklós alkotásai, a Thuri-vár kápolnájában nyílt meg a hétvégén a Kossuth-díjas szobrászművész, grafikus kiállítása.

Szabó Péter Dániel

Farkas László, a várpalota zeneiskola hegedűn játszó művésztanára adta meg az alaphangot a tárlatnak, ami régi hiányt pótol. - Sokaknak emlékezetes dátum 1989 októbere, amikor a várpalotai napokon a Nagy Gyula Galériában, a művész életének utolsó tárlata nyílt meg. A kiállítást a Várpalotáért kitüntetés emlékplakettjének megalkotása, s művészi kivitelezése előzte meg. Az akkor már idős alkotó feleségével utazott városunkba, s füzettel, ceruzával a kézben járta végig azokat a helyszíneket, amelyeket művészi tökéllyel örökített meg később a bronzérmen. Ezért is fontosnak tartottuk, hogy 23 év elteltével ismét Várpalotán nyíljon kiállítása, az alkotásokat a győri Városi Művészeti Múzeumtól kölcsönöztük - mondta el köszöntőjében Horváthné dr. Csomó Orsolya, a Szindbád Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a kiállítás megvalósításában, összeállításában, az anyag rendezésében nyújtott segítségért külön köszönetet mondott Sárváriné Rieder Zsuzsának.

- Ebben a nagyon is széteső, széthúzó, önös érdekeket kereső világban szükség van arra az emberi minőségre, amit Borsos Miklós képvisel. Nemes minőségre kőben és papíron éppúgy, mint az életben. A művész a szellem embere volt, aki tudott szárnyalni, s akinek fontos volt, hogy az ember ne ragadjon bele az anyagi világba - mondta el ünnepi köszöntőjében dr. Korzenszky Richárd tihanyi perjel, aki örömét fejezte ki, hogy Borsos Miklós alkotásait egy szépen megújult, igényes térben mutatják be Várpalotán. A kiállítás szeptember 2-ig látható a Thuri-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!