Hírek

2012.05.14. 09:02

Jó szelet kaptak - Balatoni vitorlások évadnyitó viadala

Balatonfüred - Jó szélben bontottak vitorlát a balatoni hajók a hagyományos szombat délelőtti szezonnyitó után megtartott első versenyen.

Győrffy Árpád

Toborzóként a városi koncert fúvószenekar és a Balatonfüred néptáncegyüttes adott másfél órás műsort.

A szezont köszöntő dr. Bóka István polgármester, Gál András Levente, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elismerően szólt a hazai vitorlássport eddigi eredményeiről, kiemelve ebben a füredi klubok meghatározó munkáját. Jó szereplést várnak az olimpián is, a jövőre nézve az fiatalokkal való foglalkozást tekintik kiemelt feladatnak.

A polgármester külön szólt a Balatonfüredi Yact Clubról, két szörfösük részt vehet a londoni olimpián, két vitorlázójuk pedig esélyes a kvalifikáció megszerzésére.

Megemlékeztek Hankóczy (Benacsek) Jenőről, a füredi hajógyár és a balatoni hajós társaság egykori vezetőjéről. Az 1976-ban elhunyt mérnök tervezte például a balatoni Kék szalag versenyek gyorsasági rekordját tartó, 1944-ben megépült Nemere II. vitorlást. Szelle Zoltán nyugdíjas mérnök kezdeményezésére, közadakozással emléktáblát állítottak a Rózsakertben a hajózás meghatározó alakjának.

Az ünnepség végén a Himnusz hangjai mellett felvonták a nemzeti lobogót a 116 éves Kishamis vitorlás hajó árbocára, és koszorút dobtak a vízre. Délben megadták a rajtjelet a közben már a móló előtt gyülekező hajóknak a versenyre, amit a Balatoni Hajózási Zrt. katamaránjáról és az ötvenszemélyes Őszöd vitorlásról is megnézhettek az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!