Hírek

2012.05.22. 17:21

Szabad a vasárnapi munka

Megyei körkép - Ostoba hírek terjednek, a vasárnapi nyitva tartást ugyanis semmi nem gátolja. Mindezt Mürkl Mónika, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) területi vezetője közölte lapunkkal.

Tremmer Tamás

Minden előzetes híreszteléssel ellentétben sem a jelenleg hatályos kereskedelmi törvény, sem pedig a július 1-én hatályba lépő Új Munka Törvénykönyve (MT) nem tiltja a vasárnapi munkavégzést. Ez utóbbi azonban különbséget tesz a boltok rendeltetésszerű nyitva tartása között, ez okozhat félreértést. A dolgok tisztásához Mürkl Mónikának a segítségét kértük.

A KASZ területi vezetője lapunknak elmondta, az új MT úgy fogalmaz, hogy amelyik termelő egység, vagy üzlet rendeltetése folytán heti 80 óránál többet foglalkoztat, az több műszakos tevékenységnek számít. Ez esetben a fő szabály továbbra is az, hogy a dolgozónak hetente összefüggően 48 óra pihenőidő jár, valamint a hónap során egy vasárnapja szabad kell legyen. A vasárnapi munkavégzésért pedig 50 százalékos pótlék illeti meg.

Más szabályok érvényesek azon kereskedelmi egységekre, amelyek heti üzemelési ideje nem éri el a 80 órát. Ezeknek a boltoknak munkaszüneti napokon (fizetett ünnepeken), illetve vasárnaponként elvileg be kell zárniuk, vagy legalábbis biztosítaniuk kell, hogy munkavállaló ne tartózkodjon az egységben. Ha mégis szükséges a rendkívüli – vasárnapi – munkavégzés, akkor a munkavállalót 50 százalékos bérpótlék és plusz egy szabadnap-, vagy százszázalékos bérpótlék illeti meg. (Ezek a korlátozások a tulajdonosokra, és a kizárólag szombati és vasárnapi részmunkaidőben foglalkoztatottakra nem vonatkoznak, akkor nem is kell pótlékot fizetni.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!