Hírek

2012.06.05. 06:11

Mesterek hegedűi Veszprémben

Veszprém - Mesterek hegedűi a hegedűk mesterének városában címmel szervez nemzetközi hegedűkészítő-találkozót és hangszerkiállítást a Szaléziánum.

Balla Emőke

Auer Lipót világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző 1845. június 7-én született Veszprémben. Az ő tiszteletére, emlékére szervezi meg a hétvégi programot a Szaléziánum, közölte Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója. A Szaléziánumban hegedűkészítő műhely is látogatható; a turisztikai központ tavaly őszi nyitásakor gondoltak arra, hogy vendégül látnák a magyar és külföldi hegedűkészítőket. Lengyel, francia, erdélyi és olasz hegedűkészítők érkeznek a találkozóra.

Nemcsak hegedűket állítanak ki, hanem fúvós, népi hangszereket, valamint miniatűr hangszereket, amelyeket hobbiból készítettek a mesterek. Értékes, ritka hegedűket is bemutatnak, mondta Kónya Lajos aranykoszorús hegedűkészítő mester, a kiállítás szakmai vezetője. Az 50 darabból álló hangszerkiállítás június 25-ig látható.

Pénteken a Csermák Antal Zeneiskola vonós tanszaka, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola vonós tanszaka tart nyilvános órát, Kováts Péter hegedűművész, az iskola igazgatója Auer Lipótról beszél előadásában, a szakközépiskola növendékei este a ferences templomban koncerteznek. Szombaton 10 órától kezdődik a hangszerész- és előadóművész-találkozó, a városházán hegedűhangzási verseny lesz, a Szaléziánumban az érdeklődők előadást hallhatnak a magyar hegedűkészítés történetéről, Cremonáról, a hegedűkészítés fővárosáról, este Molnár Andrea és Rudolf Leopold csellóművész,  Füzesséry Zoltán zongoraművész koncerteznek az érseki palotában.

Vasárnap délután a gyerekeket várják a Szentháromság térre, a Garabonciás együttes koncertjére, műsort ad a Csermák zeneiskola népzenei együttese.

 

A rendezvény ünnepélyes megnyitója június 7-én, csütörtökön fél hétkor lesz. Köszöntőt mond Brányi Mária alpolgármester, a kiállítást Devich János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, rektori tanácsadó nyitja meg. Hét órától a Mendelssohn Kamarazenekar ad ünnepi hangversenyt a Szent Mihály-bazilikában, ahol dr. Márfi Gyula érsek mond köszöntőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!