Hírek

2012.08.30. 19:49

Doktoranduszok: Dolgozzanak itthon!

Balatonkenese – A magyar felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés, általában a tudományos élet korszakhatárhoz érkezett, hiszen a tudományos élet szabályozásában sok mindent meg kell változtatni. Dr. Navracsics Tibor mondta ezt a Doktoranduszok Országos Szövetsége nyári táborának megnyitóján.

Varga Domokos Péter

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, a változtatásokra azért van szükség, hogy Magyarország versenyképes tudjon maradni. A tudás nemzetközivé vált, ez kulturális és nyelvi téren is nagy kihívást jelent. Az itteni tudósoknak úgy kell megtanulni egy idegen nyelvet – elsősorban az angolt –, hogy azon nagyon magas szinten tudjanak kommunikálni. Ugyancsak nagy kihívást jelent a tudomány művelésének megnövekedett pénzigénye, a kutatók bérezése, a kutatóhelyek technikai felszerelése. De a nemzetközi tudományos élet nem nézi a kihívásokat, csak a teljesítményt várja el. Ilyen körülmények között kell a tudománynak megőriznie egyfajta nemzeti karaktert, mert hiába nemzetközi a tudomány, nemzeti tudásból építkezik. Úgy kell ezt megtenni, hogy az ország hátrányait leküzdve a kutatók kerüljenek a nemzetközi élvonalba – hívta fel a tudományos doktori (PhD) képzésben részt vevők figyelmét a miniszterelnök-helyettes.

Hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar kutatók külföldön szerezhessenek tudást, tapasztalatot, de amikor beérett a munkásságuk, jöjjenek haza.


Ha a doktori iskolákból minden kutató, aki erre jogosult, elmenne nyugdíjba, az oktatók és doktoranduszok száma is felére csökkenne – ám ettől nem kell tartani – mondta el köszöntőjében prof. dr. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.


Olvasóink véleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!