Hírek

2012.08.26. 18:12

Lecsófesztivál Balatonkenesén

Balatonkenese - A főleg helyi fiatalokból álló „Ad Libitum” (azaz tetszés, vagy ízlés szerint) csapat nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett lecsófesztivál abszolút díját, a nyertesek a rangos elismerés mellett megkapták a rendezvény vándorkupáját is.

Halmos György

A lecsófesztiválra negyvenhárom csapat nevezetett. A zsűrit az ismert és népszerű mesterszakács, Benke László vezette, tagja volt Bene Sándor mesterszakács, Varbai András, a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség elnöke és Hegyi Barbara színművésznő.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, mert nemcsak a bogrács mellett, hanem a Széchenyi-parkban is rekkenő hőség volt. A versenyen határon túli indulók, nevezetesen Balatonkenese felvidéki testvértelepülésének, Nagykér csapatának a tagjai is fakanalat ragadtak. A külhoni csapat tagjai egyébként nemcsak azzal rekorderek, hogy az egyik legtávolabbi helyről érkeztek, hanem azzal is büszkélkedhetnek a helyi „Jobb csapat” tagjaival együtt, hogy azon két együttes közé tartoznak, akik eddig minden lecsófesztiválon részt vettek.

Benke László, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy a jó lecsó aranyat ér, rosszat meg nem érdemes készíteni.

– Egy jó lecsó nem attól válik magyarossá, hogy „négyszer százat úszik zsírban”, és méregerős, hanem harmonikus, ami azt jelenti, hogy a jó lecsó szálas, roppanós, tűzpiros, enyhén csípős és kellemes szaftja van, természetesen a belevalók (tojás, szalonna, kolbász, tarhonya, rizs) ízlés szerint adagolhatók. A mesterszakács beszélt arról is, hogy a lecsót könnyűnek tűnik elkészíteni, azonban az előkészítés nagyon fontos művelet, a főzés így már viszonylag könnyebb. – Fontos figyelni az olyan apróságokra, mint hogy a paradicsomot kockára vágjuk, így nem pördül fel a bőre. A lecsó nemcsak egytálételként, de kiegészítőként is nagyszerű, elég csak a világhírű Csáky rostélyosra gondolni, de köretként húsok mellet is nagyszerű. A gasztronómiai rangsorban a lecsó elég előkelő helyett foglal el, sokan használják, ismerik, méltán népszerű – összegezte a mesterszakács.

A verseny a hagyományokhoz híven a csapatok zenés bemutatkozásával kezdődött, már ezt is pontozta szakértő zsűri. Az egész napos rendezvény az Ocho Macho koncertjével zárult.

Hegyi Barbara színművésznő zsűritagságát premierként is fel lehet fogni, ugyanis korábban még nem indult gasztronómiai versenyen és ítészként sem működött közre.

– Egészen furcsán eszem a lecsót, nagyon erősen és tejföllel – árulta el a színésznő. Az alapösszetevőkön kívül szalonna és füstölt kolbász is kerül a színésznő által készített lecsóba, de szokott kísérletezni is, van, amikor kakukkfűvel bolondítja meg a lecsót, sőt a zöldséges lecsójába cukkinit és padlizsánt is tesz.


Walter Attiláné

Hagyma, paradicsom, paprika kell a lecsóba, persze hozzáadjuk a szívünket és lelkünket is. Teszünk bele még szalonnát és kolbászt is, csípőset viszont nem, mert mindenki maga fűszerezi. A titok: kétharmad a paprika és a paradicsom aránya a hagymához képest.

Rézműves Károly

A jó lecsó titka az, hogy az ember szívből csinálja. A miénk azért különleges, mert teszünk bele füstölt marhanyelvet és egy kevés kolbászt. Házi mangalicaszalonnát sütünk bele mangalicazsírral. Enyhén csípősen szeretjük, ezt az almapaprikának köszönheti a lecsó.

Kalmár Tamásné

A jó lecsó titka az alapanyag: paprika, hagyma, paradicsom, és természetesen a szeretet, amivel főzzük. Saját kerti zöldségekből készül a lecsónk. A hagymát pirítás után egy kis vízzel felöntjük, így sokkal könnyebben fogyasztható az étel. Minimális csípős paprika kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!