Hírek

2012.09.24. 13:36

A veszprémi járáshoz kerülnek

Eplény - A község lélekszáma 558 fő, ebből 112 nyugdíjas, a falu óvodájába 16 gyermek jár, az általános iskolás korúak száma 55.

Varga Domokos Péter

Iskola nincs a faluban, a szomszédos Veszprém város önkormányzatával kötöttek intézményfenntartó társulási megállapodást, a gyerekek nagy része így a Gyulaffy László Általános Iskolába jár Gyulafirátótra, más részük Zircre, illetve Veszprémbe. Rajtuk kívül is sok a fiatal a faluban, közép- és főiskolára, egyetemre még körülbelül százan járnak - tudtuk meg a község polgármesterétől, Fiskál Jánostól.

A településen a legnagyobb munkáltatója sípálya üzemeltetője, itt a foglalkoztatottak száma a szezontól függően változik, mára úgy megnőtt a munkaerőigényük, hogy a helybeliek mellett környékbeliek is dolgoznak a létesítményben. A síarénát az önkormányzattal kötött szerződés kötelezi arra, hogy a munkavállalásnál a helybelieket előnybe részesítsék, azaz ha egy adott munkát a helyben élők is el tudnak látni, rendelkeznek a szükséges szakképzettséggel, akkor helyi lakost kell alkalmazniuk.
 
A községben negyvenen valamilyen vállalkozást visznek, többnek alkalmazottja is van. Jövedelemforrást jelent még a szállásadás - különösen mióta a sípálya beindult -, a szállásadók száma tíz. Munkáltatóként jelenik még meg az önkormányzat, tízen innen kapnak fizetést.
 
A képviselő-testület jelenlegi összetétele: Czigler Zoltán alpolgármester, Bogár Tamás, Fiskál József és Majer Ferenc. Az adminisztratív teendőket a zirci polgármesteri hivatal, mint körjegyzőség látja el. A hajdani befogadó várossal a kiválás óta is jó a viszonyuk, a körjegyzőség működésével mindkét fél elégedett volt. Ennek ellenére az újonnan kialakuló járási szerkezetben Eplény a veszprémi járáshoz fog tartozni  ez megfelel a lakosság orientáltságának, a munka- és ügyintézési lehetőségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!