Hírek

2012.09.11. 09:49

Felgyorsul az útfejlesztés a 8-as főúton?

Megyei körkép – Akár fel is gyorsulhat a 8-as főútvonal gyorsforgalmúvá alakítása, ugyanis az út egyes szakaszain folyó munkát kiemelt beruházássá nyilvánítják.

Tremmer Tamás

A napokban jelent meg a kormány azon határozata, amely a Közlekedés Operatív Program keretében finanszírozott és finanszírozandó egyes kiemelt beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá kíván nyilvánítani. Megyénk számára örömteli, hogy a 8-as főútvonal tervezett gyorsforgalmivá alakítása akár fel is gyorsulhat, hiszen 8. sz. főút Veszprém–Körmend szakasza teljes egészében, az útfejlesztés egyes szakaszai pedig külön is a kiemelt beruházások körébe kerül.

Ami megyénket érinti, a 8. sz. főút Veszprémet elkerülő szakasz a kiemeltek között van. A város körgyűrűjén a tervek szerint 2x2 forgalmi sáv lesz, minden kereszteződésben többszintű csomóponttal. A főútvonalon több helyütt is 11,5 tonnás burkolatmegerősítésre készülnek, így például Veszprém–Várpalota között, (a 31,7 – 39,6 kilométer szelvények között), a Márkó–Herend közötti szakaszon, valamint a Herend–Jánosháza közötti szakaszon (68,9–112 kilométer szelvények). Ez a három projekt kiemelt beruházás lesz.

A 8. számú főút Székesfehérvárt elkerülő szakasza szintén ide került, ugyanakkor sajnálatos, hogy a 8-as főút várpalotai elkerülő szakaszát nem emelték be ebbe a körbe.

Ami a főút egészét illeti, a további kiemelt burkolatmegerősítés az alábbi helyeken folyik majd: a 131,5–143,4 kilométer szelvények, valamint a 149,5–161,7 kilométer szelvények közötti szakaszok. A fenti munkák határidejét majd a szaktárca rendelete tartalmazza.

Mivel a gyorsforgalmi M8-as az M8-M4 (keleti és nyugati országhatár) tengely része lesz, érdemes megemlíteni, hogy ugyancsak kiemelt beruházás lesz M8–M4 elválási csomópontja, valamint az M4 autópálya Abony–Fegyvernek szakasza (új Tisza-híddal).

A munkák előkészítése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-re hárul. A társaság a Balaton vasúti megközelítésének és a kötöttpályás körüljárás feltételeinek javításának előkészítését szintén feladatul kapta, ami ugyancsak kiemelt beruházás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!