Hírek

2012.09.03. 04:34

Felmutatta értékeit a bányászváros

Várpalota - A változékony idő ellenére kiváló hangulatban zajlott a hétvégén a XXVI. Várpalotai Napok programsorozat.

Szabó Péter Dániel

A pénteken látványos, menetzenés felvonulással indult rendezvény három napja alatt a helyi, kulturális csoportoknak éppúgy tapsolhattak a palotaiak, mint országos hírű előadóknak. Színpadra lépett többek között Kocsis Tibor, SP, Vastag Csaba és Tóth Vera, míg lapzártánk után a Louis Armstrong Emlékzenekar muzsikált a közönségnek.

Nagy siker volt a kertbarát körök kiállítása a Thuri-várban, ahol különleges lekvárokat is kóstolhattak a látogatók. A hagyományoknak megfelelőem a várpalotai napok részeként tartották a bányásznapot is a településen. A Thuri-várban balesetben elhunyt bányásztestvéreik előtt is tisztelegtek a résztvevők, akik a két év után újra megnyitott bányászattörténeti gyűjteményt is megtekinthették. Hámori István Péter, a Bányamunkás című lap főszerkesztője az ünnepi beszédében hangsúlyozta, a bányászhagyományok ápolása kiemelt feladat, s ezt egyre több helyen ismerik fel szerte az országban. A hagyományápolásban élen járó Várpalotán a szombat reggeli megemlékezésnek helyet adó Rákóczi-telepen például a helyi bányászat 117 éves történetét bemutató Szent Borbála-szobor, egy korabeli csille és információs tábla emlékeztet a közel húsz esztendeje leállított termelőmunkára, hangzott el a bányásznapon, ahol az 50, 60, illetve 65 éves szakszervezeti tagságért járó okleveleket és díszes korsókat is átvehették az érintettek.

A várpalotai napok zárónapján fúvószenekari fesztivált is rendeztek a településen, ahol a házigazda Bányász Fúvószenekar mellett a Pénzügyőr Zenekar, valamint Pápa, Veresegyháza és Sárvíz kistérség fúvószenekara vett részt s zenélt a palotai közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!