Hírek

2012.11.19. 10:17

Az egyetemisták körében is toboroznának tartalékosokat a katonák

Veszprém - Az országban a legjobbak között tartják számon a megyeszékhelyen működő Toborzó és Érdekvédelmi Irodát, akik egy éves működésük alatt 180 önkéntes műveleti tartalékossal kötöttek szerződést.

Szabó Péter Dániel

A Soós Gyula őrnagy vezette katonai szervezet a napokban ünnepelte megalakulásának első évfordulóját.

- Az elmúlt 12 hónapban több mint 2000 ügyfél fordult meg az irodában. Természetesen ez nemcsak az önkéntes tartalékosokat jelenti, hiszen a szerződéses katonai pálya iránt érdeklődők és az érdekvédelmi ügyeiket intézők is hozzánk jönnek. A megyében egyébként 180 fő csatlakozott már hivatalosan a tartalékos rendszerhez, amivel országosan a második helyen állunk - mondja a munkatársaira különösen büszke parancsnok, akitől megtudtuk, a veszprémi iroda munkájáról Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka is elismerően szólt. A toborzási eredmények mellett kiemelte, példaértékű az együttműködés a megyeszékhelyen települő katonai szervezetekkel.

Országosan egyébként mintegy 2000 ember állt be műveleti tartalékosnak. A jövő évben is ez lehet a cél, tette hozzá Soós Gyula, habár nem lesz egyszerű a feladat. Az első évben ugyanis a jelentkezők döntő része nyugállományú katona volt, akik az elhivatottság mellett az adókedvezmény miatt is választották a tartalékos szolgálatot.

Most a civileket kell tehát megszólítani, ennek érdekében szorosabb kapcsolatot szeretnének kialakítani például a regionális munkaügyi központtal, akik a terveik szerint a szerződéses katonai szolgálat vagy épp a tartalékos rendszer iránt érdeklődőket irányítják majd az irodához.

- A minisztérium az idei biztató kezdet után továbbra is szeretné megcélozni az egyetemistákat, hiszen a tapasztalatszerzés mellett a későbbi önéletrajzban is jól mutat majd, hogy az illető a Magyar Honvédség tartalékos katonájaként szolgált. A sikeres toborzás érdekében együttműködünk a hallgatói önkormányzattal, illetve előadásokat is tervezünk, ahol a kiképzésen már túlesett veszprémi egyetemisták mesélnek majd élményeikről diáktársaiknak - mondta el Soós Gyula őrnagy.

 

A tartalékos rendszer feltöltése mellett a szerződéses katonák toborzása is szerepel a veszprémi iroda feladatai között. Soós Gyula kérdésünkre elmondta, a megyeszékhely mellett a Pápán, illetve Várpalotán működő katonai alakulatoknál is el tudják helyezni az érdeklődőket, de a tatai lövészdandár vagy épp a győri légvédelmi rakétaezred is szívesen fogad újoncokat. Előnyt jelent a „C” kategóriás jogosítvány, de a tervek szerint a munkaügyi központ segítségével a jövőben kedvezményes tanfolyamon is részt vehetnének a jelentkezők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!