Hírek

2012.11.04. 18:57

Hősök a hívő keresztények - Megemlékezést tartottak a Brusznyai emléktáblánál

Veszprém - Brusznyai Árpád nemcsak a nemzet, de az egyház vértanúja volt, mondta Pálffy István országgyűlési képviselő a vasárnap esti, a Brusznyai emléktáblánál tartott várbeli megemlékezésen.

Balla Emőke

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az évfordulóról, a november 4-i szovjet megszállásról, a  forradalom és szabadságharc áldozatairól országszerte ünnepségekkel, koszorúzásokkal emlékeztek. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) veszprémi szervezete idén is a várban, a Brusznyai emléktáblánál tartotta rendezvényét. A Szent Mihály bazilikában délután szentmisére és ökumenikus megemlékezésre várták a híveket, majd a várban lévő Brusznyai Árpád emléktáblánál Latorczai János, a KDNP Veszprémi Szervezete elnöke köszöntötte a résztvevőket. Ünnep és gyásznap a mai, mondta. Egy nemzet gyásznapja, de tudjuk, hogy a hősök nemes cél érdekében haltak meg. A közösség és az egyén életében is fontos dátum; az emberek lelkében fájdalom ébred, ha 1956-ra és a mártír tanárra, Brusznyai Árpádra gondolnak.

Pálffy István, a KDNP országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: 1956 keresztény indíttatását, ihletettségét sokáig tagadták, a forradalmat és szabadságharcot népfelkelésnek próbálták beállítani. Nekünk, hívő embereknek azonban nemcsak Nagy Imre és a pesti utca fiataljai a hősök, hanem a hívő keresztény emberek, akiket hovatartozásuk miatt meghurcoltak, kiközösítettek, visszaszorítottak, hangsúlyozta. Brusznyai Árpád keresztény, humánus ember volt. Példát mutatott arra, hogyan kell a bűnösöknek megbocsájtani, ehhez a hit erejére van szükség. Amikor november 5-én letartóztatták őt, azt mondta, a rendszer úgysem tart sokáig, a gonosz hatalom nem diadalmaskodhat. Brusznyai megértette a világot, gondolatait a hit és remény hatotta át. Nemcsak a nemzet vértanúja, de az egyház vértanúja is, aki Pál apostollal együtt vallhatja: "végezetre eltétetett az igazság koronája". Brusznyai Árpád hite nekünk is erőt adhat, amikor elgyengül a hitünk, amikor üldöznek bennünket. Ha ő hitt, nekünk is hinnünk kell, zárta szavait Pálffy István.

Az ünnepségen a Schola Regina énekkar Kodály Ének Szent István királyról, valamint Rostetter Szilveszter Ének Szent Imre hercegről című művét szólaltatta meg, Csaba Ferenc pedig A magyar ősz című versét adta elő. Felolvasták a 101 veszprémi és veszprém megyei áldozat nevét, majd  a pártok, egyesületek, szervezetek és magánszemélyek koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!