Hírek

2012.11.20. 12:48

Megoldódhat a gyulafirátótiak évtizedes problémája

Veszprém-Gyulafirátót - A Rátóton évtizedek óta komoly problémát jelentő csapadékvíz-elvezetés oldódhat meg az önkormányzat pályázati forrásból megvalósuló, 166 millió forintos beruházása révén.

Szabó Péter Dániel

A vízelvezetés hiánya hosszú ideje komoly gondot jelent, 2010-ben egy komoly esőzés után a településrész jelentős részét elöntötte a víz, kezdte a gyulafirátóti Vízi utcában tartott sajtótájékoztatót kedden Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

- Ennek érdekében tavaly pályázatot nyújtott be az önkormányzat a csapadékvíz elvezetési rendszer kiépítésére. A napokban kaptuk az értesítést, hogy közel 150 millió forintnyi uniós fejlesztési forrást sikerült nyernünk a beruházáshoz. A projekt teljes költsége egyébként 166 millió forint, a 16 milliós önrészt az önkormányzat biztosítja - mondta el a polgármester.

Czaun János és Porga Gyula (b-j.) a Vízi utcai sajtótájékoztatón. A háttérben épül majd a csapadékvíz-elvezető gerincvezeték (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Czaun János, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette, a 2010-es "özönvíz" után a meglévő árkok javításán, tisztításán közmunkások dolgoztak, ám a sikeres pályázat révén megvalósuló beruházás remélhetőleg hosszú távon megoldja majd a problémát.

- A Zirci utca északi részének, a Pásztor utcának és a Vízi utcának a csapadékvíz elvezetését oldja meg az első ütem. Ennek keretében északi irányból egy fő vízelvezető gerincet építünk ki északi irányból, amelyre a későbbiekben rá lehet kötni az összes rátóti utcát. A legnagyobb probléma egyébként Rátóton, hogy Veszprém legmélyebben fekvő városrésze, ám a Bakonyhoz mi vagyunk a legközelebb. Ráadásul alattunk nem szikla, hanem vízzáró réteg található, ami nem engedi át a lezúduló csapadékot, azaz ami leesik, az itt is marad. Ezért kiemelten fontos, hogy megoldjuk a víz elvezetését - hangsúlyozta Czaun János, majd emlékeztetett, hogy 2010-ben hömpölygött a víz a templomnak, az iskolának, a gyógyszertárnak, valamint a posta és az önkormányzat épületének is helyet adó Vízi utcában.

A két évvel ezelőtt történteket Mágedliné Kiss Eleonóra, a Gyulaffy iskola igazgatója is felidézte. Elmondta, az iskola veszélyessé vált udvarát már sikerült felújítaniuk, s rendhagyó módon a kazánházat is felköltöztették a padlástérbe, ám az épület állagának megóvása miatt különösen fontos, hogy végre megvalósulhat a csapadékvíz elvezetés a településen. Újságírói kérdésére elhangzott, az engedélyeztetés és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után a tervek szerint 2013 nyarán indulhat el a tényleges munka a területen, s az év folyamán át is adják majd a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!