Hírek

2012.11.13. 14:59

Nyomon követhető a madarak vonulása

Apácatorna - Érdekes megfigyelésre tettek szert a madártan avatott kutatói a napokban. A korszerű technikának köszönhetően sokkal többet tudnak meg a madarak vonulásáról a rádiótelemetriás jelöléssel, mint korábban a madárgyűrűzéssel.

ifj. Vasuta Gábor

Például ha sasfiókákat megjelölnek mikrochippel a fészkükben, akkor már az interneten is folyamatosan nyomon követhető lesz egyes sas- és sólyomfajok vonulása. Megismerhetjük így a vonulási útvonalakat, telelőhelyeket és ezáltal a fajokra leselkedő veszélyeztető tényezőket, többek között azt, hogy hol várják őket puskás vadászok. Sajnos nagyon sok ragadozó madár pusztul el a vonulási útja során, például Máltán, ahol rengeteg a vadász, a védett madárfajokat sem kímélik.


 
Egy jeladós békászó sas (Aquila pomarina), amelyet fiókaként a Baltikumban jelöltek meg, 600 méteres magasságban vonult át hazánk felett, míg egy parlagi sas (Aquila heliaca) 1200 méteres magasságban húzott át Magyarország légtere felett. A sasok 40-60 kilométeres sebességgel "száguldottak" át felettünk.
 
Szeptember a ragadozó madárak vonulásának fő szezonja, mi is gyakran lestük az égboltot, hátha kiszúrunk egy ritka horgas csőrűt. A Boszporusznál és Gibraltárnál ebben az időszakban madarászok, ornitológusok és természetszeretők ezrei figyelik az égboltot, és számolják az ezen területen átvonuló hatalmas, akár több ezres ragadozó madártömeget. A tömeg mellett a fajok száma sem elhanyagolható!
 

 

Ezek is érdekelhetik