Hírek

2012.11.05. 15:59

Téli üzemmódba kapcsoltak

Megyei körkép – A megszokottak szerint november 10-től téli üzemmódra állt át a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A tavasz kezdetéig, március 15-ig huszonnégy órás ügyeletet tartanak.

Tremmer Tamás

A téli átállás kezdetén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a sajtó-, a társszervek, a hatóságok képviselői előtt adnak számot a várható téli teendőikről. Idén sem volt ez másként, ezúttal Fekete János megyei igazgató és Zugor István üzemeltetési és fenntartási osztályvezető tájékoztatott. Elhangzott, a téli üzemeltetés egész éves faladatot biztosít, a munka az előkészületekkel indul, majd jön a téli szolgáltatás, amit a tavaszi leszerelés követ. Megyénkben négy üzemmérnökség található: Ajkán, Pápán, Tapolcán, Veszprémben, ez utóbbit télen egy zirci egységgel egészítenek ki.

A síkosság elleni védekezés módjától függően Veszprém megye közúthálózatát három kategóriába sorolták. Teljes felületű síkosságmentesítés 500 kilométeren folyik, ezek az úgynevezett őrjáratos utak. Az összekötő és a nagyobb forgalmú mellékutakat sorolták a rajonos kategóriába, ami 890 kilométer. Ez esetben a hóeltakarítás mellett síkosságmentesítés már csak emelkedőkön, íveken, csomópontokban, kereszteződésekben van. A még fennmaradó 260 kilométer az úgynevezett fehér útfenntartás, itt már csak hóeltolásról lehet szó.

Megyénkben 21 saját kombinált géppel dolgoznak, ezek közül több új beszerzés. Ezen felül nyolc saját hómaró, 26 egyéb jármű, valamint hét bérelt gép áll téli bevetésre készen. Annyi sókészlet, dolomitzúzalék áll rendelkezésükre, ami az idén elég lesz, az elfogyó mennyiséget pedig folyamatosan pótolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!